Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

26. 08. 2016. 17:29 >> 17:09

SISTEM PALA SKALA

NP Lovćen: Istražili jamu do 667 metara

Ekspedicija "Zverinjačke rupe 2016", koja je okupila 23 učesnika iz pet zemalja, istražila je Sistem Pala skala u Nacionalnom parku Lovćen do dubine od 667 metara.

Tu su pronašli dvoranu dimenzija 70x50x40 metara.

Vođa ekspedicije Jure Tičar kazao je da su posebnosti t dvorane blokovi kamenja, koji prekrivaju dno i dostižu veličinu kuće.

„U toj dvorani pronašli smo i podkapinu i sigurno mjesto za bivakiranje. Tako smo na dnu dvorane postavili podzemni bivak, koji nam omogućava višednevne boravke u podzemlju, kako bi istraživanja bila što efikasnija. U nastavku istraživanja ispod dvorane pronašli smo vodeni tok i podzemne kanjone sa brojnim jezercima i kanjonskim oblicima. U tom kanjonu napredovali smo za 500 m, te došli do ukupne dubine 667 m. Na kraju jame zaustavila nas je gomila kamenja, u kojoj se stvorilo i malo jezerce. Zbog velikog strujanja vazduha, znamo, da se jama tu nastavlja, ali potrebno je iskopavanje većih količina kamenja, koje ćemo početi na sljedećoj ekspediciji. Budući, da je u jami oko 4°C, visoka vlaga i konstantno strujanje vazduha i brojni uski meandri, uslovi istraživanja ponekad su bili teški“, napisao je svom izvještaju dostavljenom Nacionalnom parku LovćenTičar.

Prilikom istraživanja na dubinama između 350-600 m speleolozi su uspjeli otkriti i rijetke oblike podzemnog života, kao što su bijele pijavice, bijele kozice i manje gliste, koje bi, kako smatraju, trebalo u budućnosti da istraže speleobiolozi.

Pored intenzivnog istraživanja u Sistemu Pala skala, članovi ekspedicije radili su i na rekognisciranju terena i dodatno istražili i tri nove jame.

U jami Brezno Direktor (Direktorova jama) nastavili su sa istraživanjem iz prve ekspedicije koju su realizovali u 2010. i došli do dubine od 168 m, te tako pronašli drugu najdublju jamu u istoriji njihovih ekspedicija.

Pored istraživanja tokom ekspedicije učesnici su razmijenili speleološka saznanja, poboljšali speleološko penjačku tehniku, a kao uspjeh ekspedicije ističu raznolikost ekipe koja je bila usmjerena ka istom cilju i radila u pozitivnoj atmosferi. Vođa ekspedicije zahvalio se Nacionalnim parkovima Crne Gore, Nacionalnom parku Lovćen, svim društvima i pojedincima koji su udruženi u Asocijaciju speleoloških društava Crne Gore, kao i porodici Kašćelan koja im je omogućila boravak u izuzetnoj prirodi Dolova uz osjećaj gostoprimstva", saopšteno je iz NP Lovćen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније