Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 05. 2013. 14:16 >> 14:21
4

21 GODINU KASNIJE

Da zaborav ne pokrije zločin deportacije

Polaganjem cvijeća ispred Centra bezbjednosti u Herceg Novom, predstavnici pet nevladinih organizacija obilježilo je 21 godinu od deportacije bosansko-hercegovačkih civila iz Crne Gore.

Predstavnici Akcije za ljudska prava, ANIME, Centra za građansko obrazovanje, NVO broj 19 i Bosanske kulturne zajednice Bar, poručili su lokalnoj i državnoj vlasti da konačno prihvate njihove inicijative da se 27. maj proglasi Danom sjećanja na žrtve deportacije, da se podigne spomen obilježje i da crnogroska policija uputi izvinjenje porodicama deportovanih.

Okupljeni ispred zgrade Centra bezbjednosti u Herceg Novom još jednom su osudili državnu, ali i lokalnu vlast, koja za 21 godinu nije našla za shodno niti da se izvini za počinjeno, prenio je Radio Jadran.

„Mi smo ovdje punih srca, ali protiv zaborava, tačnije protiv projektovanog zaborava, što je sramno i nečasno“, rekla je za Radio Jadran Tea Gorjanc Prelević iz NVO "Akcija za ljudska prava''.

Ona je podsjetila na inicijativu da se ustanovi Dan sjećanja na žrtve deportacije, kao i da se na zgradu CB postavi spomen ploča, koja bi opominjala na zločin, od kojeg kao da svi žele da pobjegnu.

Mirsad Kurgaš izvršni direkotr NVO "Broj 19'' iz Bara, rekao je da su 21. maja ovaj dan obilježili i u Ulcinju i Baru.

„Te godine je veliki broj bosansko-hercegovačkih građana iz Ulcinja, preko Bara, sproveden u Herceg Novi, odakle je većina otišla u smrt“, kazao je Kurgaš.

Na ovaj dan je u Herceg Novom strašna tišina, a svi dobro znamo šta se tada dogodilo“, kazala je Ervina Dabižinović iz NVO Anima.

„Potpuno nevini ljudi su odvedeni u smrt i to je odgovornost svih i moraju se kazniti i nalogodovaci i izvršioci“, smatra ona.

Dabižinović ocjenjuje i da država Crna Gora nije učinila sve što je mogla, te da na taj način i ona promoviše upravo taj projektovani zaborav, kojim utiče i na svijest ostalih građana da tako razmišljaju.

Ona kaže da u sveopštem zaboravu pomaže i lokalna samouprava Herceg Novog.

„Još prije dvije godine smo podnijeli inicijativu da se postavi spomen ploča tim nevinim ljudima, ali i tada, kao i danas, predsjednik opštine Dejan Mandić misli da za takav potez još nije došlo vrijeme“, rekla je Dabižinović.

„Mora, baš ovdje u Herceg Novom, pravda biti zadovoljena, kako bi se svi toga sjećali šta je učinjeno, da se tako nešto više ništa ne ponovi“.

Skup protiv, kako su ga nazvali "projektovanog zaborava", organizovan je u znak sjećanja na ratni zločin koji se dogodio u Herceg Novom 1992. godine i još nije kažnjen u skladu sa međunarodnim i domaćim pravom.

Najmanje 66 izbjeglih civila, Bošnjaka - Muslimana je tada nezakonito uhapšeno u Crnoj Gori i predato vojsci bosanskih Srba u BiH u svojstvu talaca. Od njih, samo je 12 uspjelo da preživi mučenje u koncentracionim logorima, dok posmrtni ostaci većine nisu nikada ni pronađeni.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније