Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

13. 08. 2016. 09:10   >>  08:50

MEDOJEVIĆ PORUČIO

Bjelasica motor razvoja Mojkovca

Mojkovac danas slavi Dan opštine, jer je sadašnja opština formirana 13. avgusta 1955, spajanjem Polja, koja su do tada pripadala kolašinskoj opštini, i Mojkovca, koji je pripadao bjelopoljskom srezu.

 

Period između dva praznika, predsjednik Opštine, Dejan Medojević,ocijenio je uspješnim, jer su ,kako kaže, pokrenute  investicije važne za budućnost opštine.

U cilju stvaranja uslova za potpunu valorizaciju planine Bjelasice, okončan je projekat puta Vragodo-Sjenokosi-Vrioca-Žarski katun. Slijedi odabir izvođača i probijanje puta u širini od šest metara,kaže Medojević, izražavajući očekivanja da taj dio posla bude završen do kraja godine.

Urađen je, kaže on, i projekat puta Mojkovac-Vragodo, a  u planu je projektovanje mosta preko Tare, u  Podbišću prema Bjelojevićima.

Predsjednik Mojkovca  Bjelasicu vidi kao motor koji će povući cio  kraj. Optimizam zasniva na prelijepim mogućnostima za skijaške terene koji su izdašni kao rijetko gdje. Opština ima pomoć  Ministarstva održivog razvoja i turizma koje priprema prve javne pozive za žičare, a prve terene Medojević očekuje za par godina.

Prema  njegovim riječima tokom prethodne godine  izgrađena je nova, savremena zgrada opštine, koju  je finasirala Direkcija javnih radova, sa 1,35 miliona eura, kao i zgrada za sedam porodica u stanju socijalne potebe.

Medojević je najavio da će njima ključevi danas biti uručeni.

„Izgradnju  zgrade koja je koštala je 196.000 eura pomoglo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja a Direkcija za saobraćaj ,  sa 347.000 eura, izgradila je raskrsnicu na ulazu u grad. Pored toga, završen je projekat za rekonstrukciju ulice Nemanjića, u Babića Polju , odvod atmosferskih voda, sanirano je nekoliko gradskih ulica , kao i klizište u Stevanovcu. Nakon saniranja puteva, udobnije  se stiže do  Bjlojevićia, Ravni, Bojne Njive, Gostilovine i Stupa“,kaže Medojević.

Prvi čovjek Mojkovca ističe i pokazanu brigu za unapređenje gradske , seoske i društvene infrastrukture.

 „Izgrađen je i novi fudbalski teren, sa vještačkom podlogom a u toku je realizacija projekta sportske zone na prostoru nekadašnjeg Jalovišta. Regulisano je i  korito Tare u Kaludri te izgrađeni bazeni za biološki tretman kanalizacionog mulja“,podsjeća Medojević.

Predsjednik Opštine ističe problem depopulacija koji  se, smatra, može riješiti jedino otvaranjem novih radnih mjesta.  A njih vidi u  sektorima poljoprivrede i  turizma kao u malim i srednjim preduzećima. Borba za Mojkovčane vodiće se i kroz stimulisanje rađanja  tako što će roditelji novorođenčadi dobiti novčanu nagradu u visini cijene rada  a  učenici  prvog razreda dobiće besplatno udžbenike. 

Medojević, koji je nedavno dobio  nagradu Nezavisne agencije udruženja menadžera i časopisa Euromenadžer, za izuzetno uspješno, prosperitetno vođenje opštine i doprinos njenom razvoju, posebno u oblasti kontinentalnog turizma,kaže da  lokalnu samoupravu čine mladi i sposobni kadrovi koji su kroz razne projekte tokom prošle godine opštini obezbijedili  više od 800 000 eura.

Predsjednik Opštine  kao  važan pokazatelj uspješnosti lokalne samouprave navodi  ostvarljivost budžeta u prvih šest mjeseci u procentu od 52 odsto te  dugovanja opštine koja ne prelaze   realne  granice, što zanči,  da se mogu vraćati bez većih problema.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније