Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

12. 08. 2016. 08:30 >> 08:11
1

PACIJENTI TRPE

Loša komunikacija zdravstvenih ustanova

Žrtve loše komunikacije među zdravstvenim ustanovama na relaciji Podgorica - unutrašnjost Crne Gore uglavnom su pacijenti, pa je tako i Cetinjanka Vjera Martinović, zbog administrativnih zavrzlama, prinuđena da određene laboratorijske analize plaća u privatnim ambulantama, iako se one rade u Kliničkom centru.

Martinović se požalila Pobjedi da su u Kliničkom centru u Podgorici odbili da prime uput koji je dobila na Cetinju za određene nalaze, jer nije imala i odgovarajuću potvrdu da se te analize ne mogu uraditi u njenom gradu. S druge strane, u cetinjskoj laboratoriji su joj rekli da takav dokument nikada nijesu izdavali.

“Od izabranog ljekara u Domu zdravlja na Cetinju dobila sam uput za biohemijsko -hematološku laboratoriju u Kliničkom centru u Podgorici, jer se analize koje su neophodne za dalje određivanje terapije za moju bolest ne rade u laboratoriji na Cetinju. Riječ je o analizama HDL i LDL, ili kako mi laici to zovemo ꞌdobar i loš holesterolꞌ”, priča Martinović.

Te analize, dodaje ona, u laboratoriji na Cetinju nikada se nijesu radile, pa je zbog toga i dobila uput za Podgoricu. Kada je, međutim, stigla u Klinički centar na šalteru su joj tražili potvrdu iz cetinjske bolnice kojoj administrativno pripada laboratorija.

“Medicinska sestra u Kliničkom mi je saopštila da analize ne mogu uraditi kod njih, već da moram u svojoj opštini. Kao razlog je navela dopis od nadležnih da više ne primaju upute iz drugih opština, osim s potvrdom da se određene analize ne mogu uraditi u toj opštini”, kaže ogorčeno Martinović, naglašavajući da je osim što nije završila posao zbog kojeg je došla u glavni grad, istovremeno izgubila i dan na poslu. 

Kada se vratila na Cetinje, ponovo je otišla u laboratoriju koja se nalazi u Domu zdravlja kako bi zatražila potrebnu potvrdu. Međutim, dobila je odgovor da takve potvrde nikad nikome nijesu izdavali, kao i da nijesu upoznati s novim pravilima.

U Kliničkom centru, Pobjedi su saopštili da je Centar za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku, u skladu sa aktom Ministarstva zdravlja, 20. juna donio odluku da obavlja isključivo zdravstvene usluge za koje je organizovan, odnosno laboratorijske dijagnostiku za sekundarni nivo za Podgoricu, Danilovgrad, Kolašin i tercijarni za cijelu Crnu Goru. 

Kada su u pitanju pacijenti iz ostalih opština, analize se mogu uraditi isključivo uz potvrdu da se ne mogu obaviti u njihovim domovima zdravlja i opštim bolnicama. Kako tvrde, o novim pravilima pisano su obaviješteni svi direktori zdravstvenih ustanova.

“Spisak zdravstvenih usluga koje pripadaju primarnom i sekundarnom nivou, koje će od sada Centar za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku pružati isključivo uz potvrdu ustanove kojoj pacijent pripada, da u istoj nije mogao ostvariti, dobili su direktori svih zdravstvenih ustanova i istaknut je na oglasnoj tabli Centra. O broju pacijenata koji se jave s potvrdama obavještavaćemo Ministarstvo zdravlja i preduzimati odgovarajuće korake radi rješavanja problema”, naveli su iz KCCG. 

Iz Kliničkog centra su objasnili da su morali da reaguju i uvedu potvrde, jer se iz različitih razloga, veliki broj pacijenata, koji bi tražene laboratorijsko-dijagnostičke zdravstvene usluge trebalo da dobiju u okviru opštih bolnica ili domova zdravlja u regijama kojima pripadaju, svakodnevno javlja u Centar za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku KCCG.

Na pitanje da li je Biohemijsko-hematološka laboratorija na Cetinju obavezna da izdaje potvrde pacijentima da se u toj službi ne rade određene laboratorijske analize, kao i da li su ih do sada izdavali, redakcija Pobjede ostala je uskraćena za odgovor. Direktorica cetinjske opšte bolnice „Danilo I“ dr Sonja Radojičić mejlom je navela da nije u obavezi da odgovori na pitanje, kao i da nema vremena.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније