Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 05. 2013. 08:23   >>  28. 05. 2013. 08:32 6

RATNI ZLOČIN

Godišnjica deportacije civila izbjeglica

Danas je dvadesetprva godišnjica od ratnog zločina koji je izvršen nad bosanskim izbjeglicama u Crnoj Gori 1992. godine. Najmanje 66 izbjeglih civila Bošnjaka-Muslimana je tada nezakonito uhapšeno u Crnoj Gori i predato njima neprijateljskoj vojsci bosanskih Srba u BiH u svojstvu talaca.

Samo 12 deportovanih osoba je uspjelo da preživi mučenje u koncentracionim logorima. Posmrtni ostaci većine stradalih još nijesu pronađeni.

Nekoliko nevladinih organizacija danas će obilježiti 21 godinu od deportacije i likvidacije bosanskih izbjeglica iz Crne Gore.

Predstavnici NVO Anima, Akcija za ljudska prava, Centra za građansko obrazovanje, NVO Broj 19 i Savjeta za građansku kontrolu rada policije, u Herceg Novom će odati pomen žrtvama zločina izvršenog nad bošnjačkim civilima u tom gradu i podsjetiti crnogorsku javnost da zločin ne smije biti zaboravljen.

Iz tih NVO kažu da, iako je Vlada pristala da porodicama žrtava isplati obeštećenje, Crna Gora dočekuje 21 godinu od zločina deportacije bez krivične presude da je nad izbjeglicama izvršen ratni zločin, bez utvrđene pojedinačne odgovornosti, bez spomenika i dana sjećanja na žrtve tog zločina.

Oni su apelovali da se prestane s negiranjem ratnog zločina izvršenog prema izbjeglim bosanskim civilima u Crnoj Gori, da se za zločin utvrdi odgovornost kako izvršilaca tako i nalogodavaca, odnosno onih koji su za njega znali, ali ga nijesu spriječili.

I Forum Bošnjaka pozvao je najviše političke i državne predstavnike da se založe za dosljedno suočavanje sa istinom o zločinima deportacija, da sankcionišu počinioce i da preduprijede ponavljanje sličnih događaja.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније