Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

02. 08. 2016. 12:52 >> 12:33

LEKOVIĆ UPOZORAVA

Stari Bar: Revitalizacija ili "milionizacija"

Dragulj kao što je Stari Bar ne smije biti devastiran zarad interesa tajkuna, poručuje pomoćnik direktora Demokratske Crne Gore, Momčilo Leković.

“Nakon Tivta, Kotora, Budve i Petrovca, na ꞌmenijuꞌ domaćih ꞌobnoviteljaꞌ crnogorskog kulturnog blaga uskoro će se naći i Bar, odnosno Stari Bar, spomenik kulture prve kategorije. Najnoviji projekat, zapakovan u priču revitalizacije i uređenja 3000 godina starog kulturnog nasljeđa, definitivno pomjera sve granice brutalne devastacije kulturne baštine, bar kada su u pitanju ova područja. Prvi probni pucanj u pomenuti kulturni dragulj od strane ministarskog dvojca, posebno onog i onih koji su dužni po zakonu prvi da stanu u zaštitu, dešava se upravo ovih dana, na zaprepašćenje čitave javnosti. Ideja da se uz i na sama arheološka nalazišta, i druga kulturna blaga koja postoje na ovom, za Baranke i Barane, posebnom mjestu dograđuju saune, bazeni, butici i hoteli, blago rečeno suluda je i nepojmljiva zdravom razumu. Shvatanje riječi ꞌrevitalizacijaꞌ očigledno za ministarski dvojac namjenski i ciljano ima drugačije značenje, indikativno značeći ꞌmilionizacijuꞌ pojedinih interesnih grupa”, saopštio je Leković.

On smatra da nadležni od građana žele da oduzmu kulturno blago.

“Igrajući na konto neophodnosti uređenja, zbog lošeg stanja u kojem se ovaj lokalitet trenutno nalazi, opet isključivom krivicom nadležnih, želi se po svaku cijenu od građana oduzeti neprocjenjivo kulturno blago, kako bi planski i ono u skorijoj budućnosti postalo privatna prćija, odnosno zatvoreno vikend odmaralište nekog bogatog tajkuna. U Zakonu o zaštiti kulturnih dobara u članu 4 kao osnovni cilj zaštite propisano je očuvanje i unapređivanje kulturnih dobara i njihovo prenošenje budućim generacijama u autentičnom obliku. Iz takve formulacije jasno se uočava autentičnost onoga što ćemo mi prenijeti našim potomcima na osnovu ovog i sličnih projekata vlastodržaca–isključivo i jedino autentičan oblik bazena, hotela i butika nekog stranog tajkuna”, ocjenjuje Leković.

Podsjeća da Stari Bar predstavlja neprocjenjiv lokalitet za građane Bara i za cijelu Crnu Goru.

“Nalazi se na pristupnoj listi UNESCO-a, a 2014. godine proglašen je za najbolje turističko mjesto u našoj zemlji. Turisti koji ga posjećuju u njemu nalaze očuvane dragulje prošlosti koji na živopisan način svjedoče o prošlim vremenima, pričajući pritom priču i o nama i o našoj zemlji. Planskim uništavanjem neprocjenjivog blaga, gubimo naš indetitet i prepoznatljivost, ostavljajući sljedećim generacijama prazne ledine sa nekoliko kičastih bazena i hotela, koji će nositi pečat vlastodržačkih uzurpatora. A tim istim neznavenim domaćim uzurpatorima poručujemo, da kontaktiraju domaće stručnjake, istoričare, arheologe, odnosno ljude koji poznaju svaki kamen starog grada, kako bi ih uputili na činjenice o tome šta je Stari Bar i kako se i u kojoj mjeri on može obnoviti. Bez svega toga i do tada, ova suluda i neozbiljna ꞌobnovaꞌ kod građanki i građana Bara - neće i ne smije proći”, naveo je Leković u saopštenju.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније