Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 05. 2013. 09:00 >> 08:29
1

U ČAST ROĐENJA NJEGOŠA

Obnova mauzoleja do septembra

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore Pavle Pejović kazao je da će obnova mauzoleja na Cetinju, u čast obilježavanja 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša biti završena do kraja septembra ove godine.

 On je u intervjuu "Pobjedi" rekao da nekoliko značajnih kulturnih dobara zaslužuje bolji tretman, poput Crkve Svetog Đorđa u kojoj su sahranjeni Njegoševi roditelji, te rodne kuće Petra I Petrovića Njegoša, koja je u ruševnom stanju i vraćanje prvobitnog izgleda Dvorca kralja Nikole.

Pejović je pojasnio da kompletan posao bi zahtijevao uklanjanje Penzionerskog odmarališta "koje je potpuno devastiralo prirodan ambijent ispred Njegoševe rodne kuće".

"Na čemu se, po mom mišljenju, mora hitno reagovati. Smatram da u godini obilježavanje 200.godišnjice od rođenja Njegoša, uz obnavljanje mauzoleja na Lovćenu koje je već organizovano i koje će biti završeno do kraja septembra tekuće godine, to treba da budu prioriteti", kazao je Pejović.

On je istakao da se već ušlo u tu proceduru, jer je urađena zakonska regulativa da se kroz pregovarački postupak dobije izvođač radova na samom mauzoleju.

"Što je povjereno Narodnom muzeju, a Direkcija javnih radova je završila tender za sanaciju prilaznog tunela. Procijenjenji radovi na mauzoleju su 460.000 eura, prilaznog stepenitša i platoa - 200.000 eura, a dobijen je izvođač za radove hidroizolacije u tunelu u iznosu od 490.000 eura. Radove će finansirati Direkcija javnih radova iz budžeta za kapitalne investicije", kazao je Pejović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније