Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila R.B. ]

28. 07. 2016. 17:25   >>  21:06

"UVREDE I DISKRIMINACIJA"

UMHC neće potpisati Sporazum sa Skupštinom

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) neće potpisati Sporazum o saradnji sa parlamentom jer Skupština, kako je saopšteno iz te organizacije, ne poštuje zakone koje je sama usvojila.

Izvršna direktorica UMHCG, Marina Vujačić, kazala je da Sporazum neće potpisati iz nekoliko razloga, a prvi i osnovni je da u posljednje vrijeme Skupština Crne Gore, kao najviši zakonodavni organ, krši i ne poštuje zakone koje je sama usvojila.

To, kako je rekla, osim pravne nesigurnosti izaziva i za posledicu ima ogromno nepovjerenje građana i organizacija koje ih predstavljaju u ovaj organ vlasti.

Vujačić je rekla da je, kao izvršna direktorica UMHCG, direktno došla u situaciju da prilikom glasanja o članovima Savjeta Agencije za elektronske medije bude diskriminisana po nepoznatim kriterijuma i osnovama.

„A Zakon o elektronskim medijima i njegov član 28, stav 3 budu prekršen,i prvo od strane poslanika/poslanica u Administrativnom odboru, a potom i na plenumu od strane skoro svih prisutnih poslanika/poslanica osim poslanika Andrije Popovića, koji je pokušao spriječiti ovakav čin“, navela je ona.

Vujačić se, kako je rekla, nakon toga obratila poslanicima sa zahtjevom da dostave pojašnjenje i razloge takvog glasanja, a od službe Skupštine su zatražili pisano tumačenje koje do danas, dodala je, niejsu dobili.

„Jedini poslanik koji mi je dostavio (bilo kakav) odgovor iz reda članova Administrativnog odbora je poslanik Aleksandar Damjanović, dok ni predsjednik skupštine Darko Pajović ni nakon više od mjesec dana nije dostavio obećano tumačenje, pa čak ni nakon pisanog zahtjeva od strane NVO Akcija za ljudska prava“, kazala je Vujačić.

Ona podsjeća da je na sastanku NVO sa predsjednikom Skupštine navela da bi potpisivanje takvog Sporazuma u vrijeme kada Skupština i njen predsjednik grubo krše zakon bilo potpuno besmisleno i degradirajuće za nezavisne predstavike NVO.

„Dodatno, uprkos pomisli da je ovo kraj manipulacija i ovakvog odnosa Skupštine prema NVO i građanima/kama, nakon napuštanja sastanka sa predsjednikom Skupštine sam obaviještena da je naš protestni izlazak okarakterisan od strane njega samoga kao unaprijed pripremljen politički performans“, kazala je Vujačić.

Prema njenim riječima, takva neutemeljena kvalifikacija u nedostatku argumenata je i grubo vrijeđanje osoba s invaliditetom i njihovih predstavnika koji ne prihvataju omalovažavanje njihovog kritičkog zalaganja za demokratiju i vladavinu prava.

Na kraju, navela je Vujačić, da bi predsjednik ogolio svoj stav na plenarnom zasjedanju u noći 25. jula u diskusiji sa drugim poslanicima „u želji da omalovaži, uvrijedi, potcijeni i ukaže na nečiju nevrijednost iskoristio je termin moralni i politički patuljci“.

„Upotrebu ovakvog termina u bilo kojoj, a posebno u komunikaciji nekoga ko obavlja ovako važnu državnu funkciju smatram diskriminatornom, a posebno imajući u vidu da novi Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom, u članu 9 prepoznaje govor mržnje i omalovažavanje kao oblik diskriminacije“, dodala je ona.

Prema riječima Vujačić, korišćenje termina „patuljak“ diskredituje osobe niskog rasta, a posebno u konotaciji moralni „patuljak“

„O radnjama koje ću preduzeti povodom ovoga će javnost biti informisana, u nadi da će Skupština nekada povratiti povjerenje i ugled koji joj pripada po svim načelima demokratije i izviniti se za nekorektno postupanje njenog predsjednika svim osobama s invaliditetom u Crnoj Gori, a posebno osobama niskog rasta“, navela je Vujačić.

Ona dodaje da od Darka Pajovića ne očekuje nikakvo izvinjenje. „Jer isto ne može proizvesti satisfakciju zbog težine uvrede koju sam prethodno doživjela“.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније