Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

26. 07. 2016. 20:11   >>  19:52 1

KUSOVAC ODGOVARA

Otvorenost rada - neupitna politika Vlade

Neutemelje su tvrdnje predsjednika Građanskog pokreta URA Žarka Rakčevića da rad Vlade nije transparentan i da često funkcioniše kao tajno društvo, kazao je savjetnik predsjednika Vlade i rukovodilac Vladine Službe za odnose s javnošću Srđan Kusovac. On navodi da je otvorenost rada neupitna politika Vlade Crne Gore na čijem se unaprjeđenju radi sa rezultatima koje nije moguće dovesti u pitanje.

Rakčević je ranije ocijenio da "Vlada barjači da nema većeg stepena transparentnosti od ovoga koji praktikuju“ i da „naša Vlada tako često funkcioniše kao tajno društvo“.

Kusovac odgovara da je Vlada Crne Gore najtransparentnija Vlada u regionu. To, kako kaže, pokazuje i prost uvid u portale vlada ostalih država regiona u što se može uvjeriti svaki građanin.

"Jedino uporedno istraživanje transparentnosti vlada Zapadnog Balkana, koje se budući da je jedino uzima za meritorno, sprovele su 2013. godine zajedno nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju (CG), Crta (Republika Srbija), Zašto ne (BiH) i Most (Republika Makedonija) pokazalo je da je Vlada Crne Gore najtransparentnija od onih čiji je rad analiziran. Istraživanje je pokazalo, među ostalim: Transparentnost Vlade i ministarstava Crna Gora 52,83 odsto, BiH (državni nivo) 37,74 odsto, BiH (RS) 49,06 odsto, BiH (Federacija BiH) 35,85 odsto, Republika Srbija 41,51 odsto i Republika Makedonija 35,85 odsto", naveo je Kusovac.

Od ovog istraživanja do danas, kaže Kusovac, Vlada Crne Gore je dodatno bitno i suštinski unaprijedila transparentnost.

"U čemu se ogleda naš napredak? Počeli smo u proljeće 2014. da objavljujemo SVE materijale koje je Vlada razmatrala osim onih koji su označeni određenim stepenom tajnosti u skladu sa Zakonom; poboljšali smo stepen poštovanja Zakona o slobodnom pristupu informacija, dodatno smo povećali brzinu objavljivanja tj. skratili smo vrijeme od završetka sjednice do objavljivanja materijala koje je Vlada razmatrala; unaprijedili smo preglednost materijala; višestruko smo povećali broj istupa članova Vlade u javnosti koje pokrivamo video snimanjem odnosno gotovo da nema istupa člana Vlade koji Služba za odnose s javnošću ne snimi i snimak dostavi medijima i javnosti", saopštava Kusovac.

On, takođe, tvdi da nema utemeljenja iznijeta tvrdnja da je „u demokratskim sistemima odavno usvojen koncept da su sjednice Vlade po pravilu otvorene za javnost“.

"Sjednice Vlade koje su u potpunosti otvorene za javnost izuzetak su, a ne pravilo, koji sobom nosi enormno povećanje broja telefonskih odnosno zatvorenih sjednica u što se može uvjeriti svaki građanin uvidom u portale vlada o kojima je riječ. Vlada Crne Gore održava godišnje otvorene sjednice koje direktno prenosi radio i televizijski javni servis RTCG i na kojima novinari imaju mogućnost da direktno pred licem javnosti postave pitanje članovima Vlade", podsjetio je Kusovac.

Aktivnosti Vlade Crne Gore prezentirane na društvenim mrežama zavrijedile su prestižne međunarodne nagrade, dodaje on, uz tvrdnju da Vlada Crne Gore ni na koji način ne ograničava medijsko izvještavanje o svom radu, niti uslovljava medije, što je praksa pojedinih država gdje čak u normativnoj sferi postoji mogućnost uskraćivanja akreditacije.

"Vlada, dakle, „ne barjači“ da je ovolika tranparentnost najveća moguća, kako to tvrdi g. Rakčević. O tome da je riječ o najtransparetnijoj Vladi u regionu govore činjenice. Ne mislimo da smo dostigli maksimum. Naprotiv. Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore neprestano radi na daljem povećanju transparentnosti Vlade na osnovu neupitne politike Vlade Crne Gore da nastavi da unapređuje otvorenost i dostupnost. Od ovog četvrtka počećemo da prenosimo uživo preko interneta konferencije za medije nakon sjednica Vlade. Naredni korak je omogućavanje medijima i javnosti da direktno putem društvenih mreža postavljaju pitanja članovima Vlade. Nakon toga trebalo bi da uslijedi bitno unapređenje javnih rasprava iz domena Vlade itd. Komunikacioni izazovi koji se postavljaju pred svaku vladu biće u Crnoj Gori direktno adresirani novim strateškim dokumentom kojim bi, po planu naredne godine, Vlada Crne Gore u saradnji sa stranim partnerima, stručnjacima za odnose s javnošću, medijima i civilnim sektorom trebalo da napravi novi strateški iskorak u otvorenosti", najavljuje Kusovac.

Šef Vladine Službe za odnose sa javnošću ocjenjuje da je, iz navedenog, jasno ne samo da "tvrdnje koje je iznio predsjednik GP URA nemaju utemeljenja u realnosti, već da je otvorenost i transparetnost rada Vlade neupitna politika Vlade Crne Gore na čijem se unapređenju radi sa rezultatima koje nije moguće dovesti u pitanje".

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније