Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B. Višnjić

26. 07. 2016. 17:16   >>  27. 07. 2016. 09:23 2

SAVJET RTCG

Omogućiti skupštinske prenose

Građani ne smiju ostati uskraćeni za prenose skupštinskih zasjedanja, iako Zakon jasno ne određuje da Radio Televizija Crne Gore to mora činiti, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Savjeta RTCG.

 

Članovi Savjeta su danas raspravljali o Pravilima o o izvještavanju RTCG o sadržini predizborne kampanje za parlamentarne izbore, koji su ranije usvojili na elektronskoj sjednici.

Predsjednik Savjeta Vladimir Pavićević podsjetio je da kako je to tijelo bilo u obavezi da usvoji Pravila do 21. jula.

“Svi novinari u RTCG moraju poštovati ta Pravila. Bilo je neduomica kod nekih članova ko je nadležan za prenos skupštinskih zasjedanja”, kazao je Pavićević.

Potpredsjednik Savjeta, Nikola Vukčević rekao da menadžment RTCG ne bi trebalo da ocjenjuje način obraćana poslanika tokom zasjedanja, već da to mora raditi parlament.

“Zloupotreba skupštinske govornice tokom zasjedanja nije naš problem”, dodao je on.

Vršilac dužnosti direktora TVCG, Andrijana Kadija saopštila je da bi nakon potvrđivanja izbornih lista prenos skupštinskih zasjedanja neke partije doveo u neravnopravan položaj.

“Sa ljudima sa kojima smo komunicirali dobili smo stav da bi prenosi bili opravdani do potvrđivanja izbornih lista, ali ne i nakon toga, jer sve partije ne bi bile u istom položaju”, rekla je Kadija.

Član Savjeta Goran Đurović smatra da o prenosima sa plenuma, rasprava ne bi trebalo da traje dugo.

“Raspravljamo o tome da li ćemo do kraja jula prenositi skupštinska zasjedanja. Mnogo je bitnije da definišemo jasne rokove do kada mora porasti povjerenje građana u Informativni program TVCG”, tvrdi on.

Član Savjeta Milan Radović smatra da su usvojena Pravila dobra.

“Otvoreno je pitanja o prenosima parlamentarnih zasjedanja, jer nije jasno definisano da li je RTCG u obavezi da to radi”, precizirao je Radović.

Zbog izbora manje honoraraca

Pavićevića je zanimalo da je riješeno pitanje honoraraca zaposlenih u RTCG.

Generalni direktor Rade Vojvodić kazao je da je zbog akata koji regulišu zapošljavanje tokom izborne kampanje  ostalo zaposleno 14, od 35 honoraraca.

Radović je ocijenio kako bi bilo dobro da se na osnovu mjesečnih izvještaja o radu utvrdi učinak zaposlenih, i da li ima potrebe za honorarcima.

Vojvodić je pojasnio da u svakom Javnom servisu postoje honorarci, kao da takvih ugovora u regionu ima mnogo više nego na RTCG.

“Aktuelni broj je mali, jer u trenutku kada sam došao na RTCG je bilo zaposleno čak 180 honoraraca”.

Generalni direktor je saopštio da dobija mjesečne izvještaje o radu svih zaposlenih, koje mu šalju rukovodioci sektora.

“Ne mogu znati da li su svi izvještaji tačni, i da li neki rukovodioci štite nekog zaposlenog. To je pitanje koje uvijek postavljam i analiziram.  Ali, imati jednog neradnika je gore nego kada imate 100 dobrih radnika, jer ti neradnici ruše sistem. Proći će godine dok ne izvedemo taj proces do kraja”, naveo je Vojvodić.

Đurović je kazao kako sumnja da svi zaposleni ispunjavaju radnu normu.

“Podsjećam da je Savjet usvojio zaključak kojim je obaveza objavljivanje na oglasnim tablama učinka svakog zaposlenog”, kazao je Đurović navodeći da Savjet mora dobiti podatke kako će digitalizacije uticati na broj zaposlenih u RTCG.

Vojvodić je saopštio da je digitalizacija kompleksan proces, dodajući da je pet kompanija prošlo u drugi krug nadmetanja.

“Komisija bi mogla da izabere jednu kompaniju do kraja oktobra. Kroz obuku kadra koja će uslijediti tokom digitalizacije vidjeće ko može da radi u Javnom servisu. Savjet tu treba da odigra ključnu ulogu. Na osnovu analize će se utvrditi ko može da radi po novom principu 'news room-a', gdje jedan novinar mora raditi za sva tri medija u ovoj kući. Ako neko nije to u stanju moramo naći način da se tim ljudima zahvalimo i tražimo mlade i sposobne ljude. Ako svi budu radili kako treba napravićemo uspjeh”, naveo je Vojvodić.

Članovi Savjeta su jednoglasno pohvalili napredak u radu Informativnog programa, ocjenjujući da i dalje ima prostora za unapređenje.

Savjet je razmatrao i prigovor Građanskog pokreta URA, čiji su predstavnici bili nezadovoljni na izvještavanje Informativnog programa TVCG u prilogu o situaciji u Zavodu za zapošljavanje.

Članovi Savjeta jednoglasno su usvojili preporuku da se novinari moraju uzdržavati od komentara u prilozima, koji mogu izazvati reakcije političkih partija.

Dogovoreno je da se tokom izborne kampanje odmah odlučuje o prigovorima i predstavkama gledalaca, kako bi se na vrijeme otklonili evenutalni nedostaci u programu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније