Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: O.Z.

22. 07. 2016. 13:16   >>  12:58

OTPADNE VODE

SDP: Poništiti posao izgradnje postrojenja

Opštinski odbor Socijaldemokratske partije Budva, pozvao je nadležne u toj opštini da, saradnji sa Vladom Crne Gore, proglase ništavim posao izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda, zbog, kako navode, očigledne korupcije.

"Odbor direktora preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Budva na sjednici 30.juna, donio je odluku da smanji cijenu vode, kanalizacije i naknade za korišćenje I održavanje mreže. Time su uslišeni opravdani zahtjevi građana i privrede, jer se u Budvi plaćala ubjedljivo najskuplja voda. Kao posljedica dospijeća prvih anuiteta kredita za finasiranje postrojenja za preradu otpadnih voda u iznosu od oko 58 miliona eura, 2014.godine došlo je do povećanja cijene vode i kanalizacije", saopštilu su iz OO SDP Budva.

Navode da je ugovor (DBFO) o projektovanju, izgradnji, finansiranju i upravljanju četiri postrojenja opisao sami projekat, način finansiranja i upravljanja postrojenjima, sa određenim opcijama. Dodaju da je aneksima glavnog ugovora, u dijelu izgradnje, smanjen broj postrojenja.

"U međuvremenu, Specijalno tužilaštvo je procesuiralo ovaj predmet i utvrdilo, da je tokom realizacije projekta došlo do koruptivnih radnji višemilionske vrijednosti. Podsjećamo da je, do sada, završeno i pušteno u rad samo postrojenje u Bečićima, čiju vrijednost je investitor procijenio na oko 38 miliona eura, dok preostala tri postrojenja, na Jazu, Svetom Stefanu i u Buljarici, nisu ni započeta", ističu iz budvanskog SDP-a.

Naglasili su da su u opštinama Tivat i Kotor, prije neki dan, pušteno u rad zajedničko postrojenje, koje je izgradila ista kompanija kao i u Budvi – WTE, ali za neuporedivo manjih 10,3 miliona eura.

"Na tender za izgradnju postrojenja u Podgorici, koje je sigurno veće od budvanskog, WTE je po podacima objavljenim u medijima prošle godine, dao drastično nižu ponudu, kako po visini investicije, tako i po uslovima finansiranja", navodi se u saopštenju.

U SDP smatraju da su brojni indikatori, dokazi i priznanja korupcije u tom poslu.

"S druge strane, predstavnici Ministarstva finansija opominju da je garancija od 29 miliona eura, koju je Vlada Crne Gore izdala za realizaciju ovog posla, jedna od najvećih prijetnji po državni budžet za 2016.", ističu iz OO SDP Budva.

Oni traže da se posao izgradnje postrojenja u buvanskoj opštini proglasi ništavim i da utvrde realne vrijednosti i stvarni troškovi te investicije.

"Pozivamo nadležne u opštini Budva, da u saradnji sa Vladom Crne Gore, zbog dokazane korupcije i prevare, ovaj posao proglase ništavim i preduzmu neophodne aktivnosti u pravcu nezavisne (moguće i međunarodne) finansijske ekspertize ove investicije. Utvrđivanje realne vrijednosti i stvarnih troškova ove investicije neophodno je, kako bi konačno otpočela dinamična otplata stvarnih obaveza, a time bi se otklonila opasnost po državni budžet", saopšteno je iz budvankog SDP-a.

Poručili su da građani Budve i budžet njihove opštine, "nijesu zaslužili da budu višedecenijski taoci bolesnih ambicija i pohlepe pojedinaca, koji su svoje promašaje pokrivali novcem građana".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније