Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: O.Z. [ Mina ]

21. 07. 2016. 19:40 >> 19:21

U SKUPŠTINI

Izložba tapiserija poslanice Kalezić

Izložba tapiserija pod nazivom „Nit je trag“, autorke poslanice Jelisave Kalezić, otvorena je danas u holu Skupštine Crne Gore.

Izložba je organizovana povodom obilježavanja 70 godina od kada su žene stekle pravo glasa u Crnoj Gori, 75 godina od kada su žene prvi put učestvovale u izboru organa vlasti u Beranama i 75. godišnjice Trinaestojulskog ustanka.

Na izložbi su predstavljene tapiserije nastale od 1972. do 2016. godine.

Izložbu je otvorila predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, koja je kazala da na prvi pogled može izgledati neobično da se Odbor odlučio da obilježi velike jubileje otvarajući izložbu tapiserija.

"Ali je suštinski poruka ovog čina da žene podjednako kao i muškarci učestvuju u kreiranju društva i da sobom nose i materijalno i nematerijalno kulturno blago Crne Gore", rekla je Drobnjak.

Kalezić je zahvalila svima koji su učestvovali u realizaciji izložbe kojom se obilježavaju važni događaji iz istorije crnogorskog naroda, naglasivši da je rad na tapiserijama bilo njeno spontano utočište u kulturnom nasljeđu njenih pretkinja.

Ona je izrazila uvjerenje da bi ovom izložbom mogla da podstakne drugačiji odnos i veće uvažavanje ručnih radova žena u Crnoj Gori.

"To se umijeće gubi, a to je dragocjeni dio naše i materijalne i nematerijalne kulture", poručila je Kalezić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније