Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž. [ Izvor: Dnevne novine ]

14. 07. 2016. 08:06 >> 13:11
8

POPOVIĆ O RJEČNIKU

"Nije rupa u planeti, no je rupa u pameti"

Jedan od ovogodišnjih dobitnika Trinaestojulske nagrade, književnik Milorad Popović, ocijenio je da je “stepen amaterizma, neodgovornosti i bahatosti” izdavača i autora Rječnika CANU takav da o pomenutom projektu jedino treba govoriti “na satiričan i crnohumoran način”.

“Svetozar Durutović Duro, nekadašnji lokalni komunistički ideolog i vicmaher, koji je svojevremeno utvrdio da su doušnički spisi jednog člana Savjeta Rječnika obimniji u arhivi Udbe nego njegovi javni književni uradci, rekao bi: 'Nije rupa u planeti no je rupa u pameti'. Antologija gluposti koja je izrečena u odbrani Rječnika nije manjeg obima od samog izdanja CANU. Zaista, neki neupućeni i elementarno obrazovani čovjek koji bi čuo iskaze da izdavač nakon što je odredio Redakciju i Savjet Rječnika, nije mogao naći referentnog urednika, i da bi CANU, da ima para i stručnjaka napravila Rječnik za pola godine, pomislio bih da je riječ o priređivaču biltena socijalističke fabrike traktora, a ne predsjedniku nacionalne akademije nauka", kazao je Popović za Dnevne novine.

Prokomentarisao je i sjednicu Savjeta CANU.

"Koliko su glupost, laž i nesnošljivost često sinonimne pokazuje nam i istup Šerba Rastodera na posljednjoj sjednici Savjeta Rječnika, gdje je kazao da pojmovi 'Turčin' i 'islam' imaju negativne konotacije u Rječniku jer u crnogorskoj istoriji ne postoje pozitivni primjeri odnosa prema Turcima", istakao je Popović.

Dodaje da niko od prisutnih akademika nije oponirao na tu tvrdnju.

“Istine radi, niti bilo ko drugi izvan ove družine do danas se nije 'posprdnuo' ovoj drskoj laži, iako svaki srednjovječni pučkoškolac u nas zna mnoštvo primjera iz crnogorske epske poezije o slavljenju turskog gospodstva i junaštva, anegdote o pobratimstvu čuvenih crnogorskih i turskih prvaka, i makar jednu pjesmu kralja Nikole u slavu tursku", dodaje Popović.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније