Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

04. 07. 2016. 21:04 >> 20:46
1

SNP PORUČUJE

Preispitati odluku o gradnji "giganta" u Bloku 5

SNP će podržati aktivnosti usmjerene ka očuvanju životnog prostora i zaustavljanju urbanističkog haosa koji je, kako ocjenjuje član Izvršnog odbora te partije, Dušan Kandić, zahvatio Podgoricu. Kandić je naveo da razumije negodovanje stanovnika Bloka 5 zbog najavljene gradnje poslovnog objekta na dijelu između Bulevara Mihaila Lalića i Bulevara Džordža Vašingtona.

“Ukoliko bi takav projekat zaista bio započet, višegodišnja urbanistička tiranija pod okriljem rukovodstva Glavnog grada doživjela bi svoju kulminaciju”, saopštio je Kandić.

Izmjenama i dopunama DUP-a "Blok 5" predviđeno je da soliter Milenijum “ima ulogu glavnog vizuelnog repera, orijentira za dio grada preko Morače”, kao i da “treba da naglasi i zaokruži i vizuelno i funkcionalno užu zonu Bloka 5 i PC Kruševac”.

U dokumentu se, ističe Kandić, navodi da dimenzije građevine čija bi kula bila visoka sto metara, s objektima a desne i lijeve strane visine oko četrdeset metara, po horizontali i vertikali treba da budu na liniji osnovnog arhitektonskog koncepta Bloka 5 i time predstavljaju njegov afirmativan nastavak i završetak.

“Imajući u vidu da na lokaciji predviđenoj za gradnju nema ni približno dovoljno prostora za objekat takvog gabarita, kao i da bi Blok 5 u tom slučaju postao vizuelno nedostupan i fizički potpuno odvojen od dijela grada preko Morače,  jasno je da ovakvo obrazloženje autora nije u duhu unapređenja funkcionalnosti ovog naselja, već da su u pitanju drugi razlozi. Pored toga, Blok 5 bi pretrpio gubitak preko stotinu parking mjesta, čime bi se nastavilo otimanje parking prostora započeto izgradnjom Bazara i uvođenjem naplate parkinga u pojedinim ulicama, iako je u pitanju stambena zona”, smatra Kandić.

On je poručio da su se nadležni za oblast urbanizma i prostorno planiranje Glavnog grada oglušili na upozorenja profesora građevinske struke i istaknutih arhitekata, koji su, dodaje Kandić, naveli da je Blok 5 zaokružena cjelina i da bi izgradnja takvog giganta u potpunosti narušila koncept urbanističkog rješenja naselja.

“Važno je napomenuti i da je planirani projekat u potpunoj suprotnosti sa aktuelnim preporukama eksperata u oblasti hidrogeologije, koji su ukazali da je Podgorici potrebno što je moguće više zelenih površina, kako bi se ublažile klimatske promjene i poboljšao kvalitet vazduha.  Javnosti je i dalje nepoznato za kada je planiran početak izgradnje, kao i ko su investitori i izvođači radova. Navedeni argumenti dovode do zaključka da je ovakav DUP ꞌBlok 5ꞌ skrojen po mjeri interesa tajkuna, a na štetu građana. Po već ustaljenoj praksi, Glavni grad donosi odluke u skladu sa željama određenih političko-poslovnih klanova čiji je osnovni motiv profit, pritom ne mareći što se takvim neodgovornim postupanjem dalje ugrožava javno dobro i ubrzano nastavlja devastacija uređenih gradskih površina”, navodi se u saopštenju.

Odbor Glavnog grada SNP pozvao je gradsku vlast da preispita sve izmjene i dopune DUP-a koje, kako ocjenjuju, ugrožavaju javni interes.

“Posebno je potrebno uvažiti stavove građana i uključiti široku javnost u odlučivanje o važnim životnim pitanjima. U tom smislu neophodno je najozbiljnije razmotriti sve objektivne kritike i sugestije stručnjaka u oblasti arhitekture i urbanizma”, dodao je Kandić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније