Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: O.Z.

01. 07. 2016. 20:46 >> 20:33

STARI GRAD HN

Rade Studiju graditeljskog nasljeđa

Fondacija Petrović Njegoš izradiće Studiju graditeljskog nasljeđa hercegnovskog Starog grada. Tim povodom, princ Nikola Petrović Njegoš posjetio je danas Herceg Novi, gdje je razgovarao sa predsjednicom Opštine Natašom Aćimović.

Sa princem su bili i poznati francuski arhitekta, stručnjak za kulturnu baštinu, a do skoro i direktor škole "Šajo" i predsjednik ICOMOS-a u Francuskoj (International Council on Monuments and Sites – Međunarodni odbor za spomenike i povezane lokacije) Benžamin Muto i predstavnik NVO "Sinergija" Marko Ilijanić, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Podjetili su da je početkom aprila održan prvi sastanak na kojem su određene smjernice izrade Studije graditeljskog nasljeđa Starog grada.

Danas je dogovoreno da bi se Studija sastojala od dvije tačke - istraživanje neistraženoga u predjelu Starog grada i menadžment plan upravljanja kulturnim i graditeljskim nasljeđem.

Iz Opštine sui kazali da će na raspolaganju Fondaciji Petrović Njegoš i realizaciji Studije biti i resursi Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog i opštinskog Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju.

"Koordinatori studije bili bi Fondacija Petrović Njegoš i NVO "Sinergija", a za izradu bi bili zaduženi stručnjaci koji su pohađali školu "Šajo" ("Ecole de Chaillot"), priznatu francusku instituciju koja okuplja stručnjake iz oblasti restauracije istorijskih spomenika", navodi se u saopštenju.

Hercegnovka Opština podsjeća da je Fondacija Petrović Njegoš već uspješno realizovala izradu Studije istorijskog nasljeđa i predloge za restauraciju i uređenje Starog grada Ulcinja, u saradnji sa školom "Šajo" i Benžamenom Mutonom, koji je i tada predvodio tim stručnjaka iz oblasti konzervacije i zaštite kulturnog nasljeđa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније