Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: O.Z. [ Mina ]

29. 06. 2016. 15:50 >> 15:35

SVEČANA AKADEMIJA

Položaj žena u CG značajno unaprijeđen

Položaj žena u Crnoj Gori značajno je unaprijeđen i one učestvuju u izvršnoj i sudskoj vlasti, lokalnim samoupravama, snažne su u kulturi, prepoznatljive u umjetnosti, ocijenjeno je na svečanoj akademiji povodom 70 godina od kada su žene u Crnoj Gori stekle pravo glasa.

Svečanost su u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem, organizovali Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava saopšteno je da je multimedijalnim programom, osmišljenim kao osvrt na ključne događaje u istoriji ženskog političkog aktivizma u Crnoj Gori, publika imala priliku da vidi kako su žene u Crnoj Gori ulagale napore u proteklim decenijama kako bi ravnopravno sa muškarcima dijelile politički prostor.

Ministar za ljudksa i manjinska prava, Suad Numanović istakao je da je u Crnoj Gori položaj žena značajno unaprijeđen jer one učestvuju u izvršnoj i sudskoj vlasti, u lokalnim samoupravama, zastupljene su u biznisu, snažne u kulturi, prepoznatljive u umjetnosti.

„Napredovali smo u pravima žena, i Evropa to prepoznaje. Svakako, da jesmo na dobrom putu, ali i svjesni činjenice da nam brojni izazovi još uvijek predstoje“, rekao je Numanović.

Ambasador EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, podsjetio je da je jednakost žena i muškaraca jedna od temeljnih vrijednosti Evropske unije.

On je kazao da pitanje rodne ravnopravnosti u političkom, ekonomskom i društvenom životu jedne zemlje zahtijeva stalno edukovanje i podizanje svijesti svih članova društva, i tu uvijek ima prostora za poboljšanje.

„Ostvarivanje prava glasa jedan je aspekt ove priče. Ostvarivanje prava da budemo izabrani, ne samo na papiru, već i u praksi, predstavlja još jedan važan element koji pokazuje u kojoj mjeri su demokratske vrijednosti utemeljene u jednom društvu", poručio je Drobnič.

Prema njegovim riječima, EU se zalaže za integraciju rodne perspektive u sve politike i promoviše konkretne mjere za povećanje broja žena u politici i na tržištu rada, kao i za obezbjeđivanje jednakih šansi za žene kada je riječ o obrazovanju.

„EU je takođe snažno posvećena zaustavljanju rodno-zasnovanog nasilja", dodao je Drobnič.

Koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, naglasila je da je borba crnogorskih žena za pravo glasa bila dio globalne bitke, podsjetivši da su crnogorske sifražetkinje započele svoju borbu početkom Drugog svjetskog rata, oblikujući svoje političke zahtjeve i djelovanje kroz antifašistički pokret.

Ipak, prema njenim riječima, političko učešće žena i ostvarivanje rodne ravnopravnosti u praksi i danas predstavlja izazov.

„Zbog toga su važni i globalni ciljevi UN za održivi razvoj, koji podrazumijevaju i rodnu ravnopravnost, kao i brojne konvencije i rezolucije koje pokazuju da je rodna ravnopravnost jedna od ključnih vizija Ujedinjenih nacija i politička obaveza 189 zemalja, uključujući i Crnu Goru“, rekla je Mekluni.

Svečana akademija organizovana je u okviru projekta "Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti", koji sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Program se realizuje u saradnji sa NVO NOVA - Centar za feminističku kulturu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније