Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

24. 06. 2016. 17:10   >>  16:54

MUSTAFA KRASNIĆI

Kad se nešto želi, nađe se put ostvarenja

Kad postoji iskrena želja da se istraje u nečemu, nađe se način da se to i ostvari, smatra Mustafa Krasnići, prvi dobitnik diplome Luča u Crnoj Gori iz romske zajednice. Njega je danas primio ministar za ljudskaw i manjinska prava Suad Numanović.

Mustafa je pohađao Osnovnu školu “Božidar Vuković Podgoričanin” u Podgorici, i za svoj uspjeh posebnu zahvalnost duguje svojoj učiteljici, ali i senzibilitetu i podršci nastavnog osoblja i direktorice škole, Ljubinke Nedić. Svoj uspjeh on dijeli sa njima, kako je naglasio, ali mu podrška koju je dobio služi kao velika motivacija za dalji obrazovni put. Želja mu je da obrazovanje nastavi u Gimnaziji “Slobodan Škerović” u Podgorici.

Mustafa smatra da, kad postoji iskrena želja da se istraje u nečemu, onda se nađe način da se to i ostvari.

"Mnogi njegovi vršnjaci i vršnjakinje ne razmišljaju na isti način, jer ne prepoznaju važnost obrazovanja. Iz tog razloga, neophodno je motivisati mlade generacije da istraju u svojim uvjerenjima, te shvate da samo znanjem i informisanošću mogu doprinijeti svom napretku, ali i boljitku cijele zajednice", rekao je Numanović.

On je naglasio da jedan od najvećih problema romske zajednice, koji je i prepreka za bržu integraciju u društveni, politički i socijalni život države, jeste upravo obrazovanje.

"Romi su karakterističan narod i po činjenici da im je cijeli svijet domovina. Tako, zajednica poprima, najvećim dijelom, karakteristike i društvene obrasce države u kojoj se nalazi. Iako često u njihovom slučaju izostaje obrazovanje, Crna Gora je prepoznala važnost ovog segmenta u njihovoj integraciji, i stvara pretpostavke za sve kvalitetniji stepen obrazovanja pripadnika romske populacije", istakao je Numanović.

On je Mustafi uručio prigodne poklone kao znak pažnje da njegov uspjeh i zalaganje nijesu prošli nezapaženo, i istakao da je vrlo ponosan što je upoznao takvog mladog čovjeka koji svojim primjerom predstavlja dosadašnja zalaganja svih zainteresovanih aktera angažovanih u proces integrisanja romske populacije, saopštili su iz Ministarstva.

Numanović je kako kako vjeruje da će sve veći broj mladih Roma i Romkinja prepoznati Mustafin put kao pravi i jedini mogući, ukoliko razmišljaju o usješnoj uključenosti romske zajednice u crnogorsko društvo.

"Jer ona se ne može dogoditi bez aktivnog učešća mladih obrazovanih ljudi iz romske zajednice", ponovio je Numanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније