Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

21. 06. 2016. 17:46 >> 17:49

INSTITUT ALTERNATIVA

“Kandidat GA predložen mimo zakona i volje NVO”

Administrativni odbor je ponovo prekršio zakon i ponizio većinsku volju nevladinih organizacija, poručili su iz Instituta alternative. Kako kažu, razočarani su odlukom Administrativnog odbora koji je, po njima, diskriminacijom kandidatkinje Udruženja mladih sa hendikepom i uz obesmišljavanje procedure i kriterijuma, predložio imenovanje predstavnika NVO ”Građanska alijansa” za člana Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM).

Administrativni odbor predložio je predstavnika NVO ”Građanska alijansa” Edina Koljenovića za člana Savjeta Agencije za elektronske medije.

“Po oba osnova, kandidatkinja Marina Vujačić imala je prednost u odnosu na kandidata kojeg su podržali poslanici”, navode iz te NVO.

Iz IA podsjećaju da je Vujačić podržalo 38 nevladinih organizacija, dok je kandidata Građanske alijanse podržalo dvostruko manje, 18 nevladinih organizacija.

“Riječ je o nespornim organizacijama, što je potvrdio i sam Administrativni odbor kontrolom i verifikacijom ovog broja legalnih i legitimnih predloga podrške”, konstatuju iz IA.

IA, u reagovanju navodi da o iskustvu kandidatkinje Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) u oblasti zaštite ljudskih prava govore djela, podjednako kroz iskustva osoba kojima UMHCG, kao neposrednim korisnicima, već godinama pruža podršku i pomoć, kao i kroz sistemsku borbu za jednake mogućnosti osoba sa invaliditetom.

“Smatramo da je ovaj prijedlog Administrativnog odbora i značajan doprinos razvoju monopola u upravljanju elektronskim medijima, odnosno da otvara pitanje sukoba interesa, jer Građanska alijansa već ima jednog predstavnika u Savjetu Agencije za elektronske medije”, poručuju iz Instituta alternativa.

Oni su izričiti da članovi skupštinskog Administrativnog odbora “ne umiju da objasne javnosti zašto predlažu kandidata GA, a odbijaju kandidatkinju UMHCG”.

“Upravo da bi se spriječile kontroverze izbora i diskreciono odlučivanje, ali i spriječio upliv partijskih interesa, osmišljen je mehanizam imenovanja predstavnika NVO i kriterijumi koje su poslanici u Administrativnom odboru odlučili da zanemare”, tvrde iz IA.

Poručuju kako praksa da Administrativni odbor zanemaruje formalne kriterijume i političkim odlukama obesmišljava proceduru imenovanja NVO nije nova.

“A kao po pravilu se dešava kod imenovanja predstavnika Građanske alijanse. Osim činjenice da će ista organizacija imati dva od pet članova Savjeta AEM-a, ista ima prestavnika i u Savjetu Javnog servisa RTCG. Imenovanje predstavnika GA pratile su tada brojne kontroverze, a veliki broj organizacija je iskazao svoje snažno protivljenje ovakvoj praksi Administrativnog odbora u ranija dva slučaja”, poručuju iz IA.

Podsjećaju javnost da, i pored zvaničnog zahtjeva Savjeta AEM-a da razmotri sukob interesa Darka Ivanovića, Administrativni odbor već mjesecima odbija da ovo pitanje stavi na dnevni red.

“Institut alternativa će zajedno sa drugim nevladinim organizacijama razmotriti dalje  učešće u postupcima predlaganja predstavnika NVO u javna tijela, jer je cjelokupna procedura obesmišljena direktnim političkim miješanjem, davanjem prednosti politički podobnim kandidatima na uštrb pravila i kriterijuma, kao i nepoštovanjem pravnih propisa od strane članova Administrativnog odbora Skupštine”, zaključuju iz Instituta alternativa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније