Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

18. 06. 2016. 09:06   >>  08:52

INSPEKCIJA SAOPŠTILA

Na primorju zatvoreno 47 objekata

Uprava za inspekcijske poslove u saradnji s Turističkom inspekcijom i ostalim državnim organima zapečatila je i uklonila, prethodnih dana, 47 privremenih objekata u zoni Morskog dobra.

Pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove za Sektor za zaštitu životne sredine i prostora, Biljana Jakić, kazala je Vikend novinama da ta inspekcija svakodnevno kontroliše privremene objekte i da treba očekivati još pečaćenja i uklanjanja, jer mnogi od njih nijesu počeli da rade, pišu Vikend novine.

"Moramo svi poštovati zakon i svi oni koji ne budu imali zakonskog osnova za rad biće zapečaćeni ili uklonjeni. Jednostavno nije u redu da oni koji imaju dozovole i ispunjavaju obaveze prema državi budu izjednačeni s onima koji ne rade po zakonu", kaže Jakić.

Pečaćeni su i uklanjani objekti koji nemaju dozvole za rad, a najgore su prošli vlasnici ovih objekata u Sutomoru gdje je juče zapečaćeno ukupno 17. Zatvorene su skoro sve terase na obali mora, a inspekcije će i narednih dana kontrolisati takve objekte.

Što se tiče barske opštine, inspekcija je uklonila i četiri objekta u Čanju.

U Budvi su uklonjena tri objekta, a još dva su u fazi uklanjanja, dok su tri kontrolisana objekta dobili odobrenje jer su otklonili nedostatke i uskladili ih s propisima. U Herceg Novom su uklonjena četiri, a u Tivtu jedan objekat. Što se tiče Ulcinja čak 16 objekata će biti uklonjeni, od kojih je četiri već sklonjeno, dok je u fazi uklanjanja 12 objekata.

Neki od vlasnika zapečaćenih objekata u Sutomoru tvrde da nije njihova greška što nemaju dozvolu, jer Javno preduzeće Morsko dobro nije raspisalo tender.

To preduzeće je juče uputilo Javni poziv za javno nadmetanje za zakup terasa u Sutomoru, prema planu objekata privremenog karaktera u zoni Morskog dobra.

Direktor Morskog dobra Predrag Jelušić kazao je Vikend novinama da je u ranijem periodu bilo tehničkih grešaka u davanju dozvola upravo za Sutomore, i da su one ispravljene. Radilo se o greškama koje su bitno uticale na izdavanje dozvola, kao što su one tipa slabog premjera objekata i one su morale da budu otklonjene.

"Zato se to radi sada. Nije bilo zakonskih mogućnosti da se to odradi ranije. Inače, mogu da tvrdim da će Morsko dobro u narednom periodu uraditi sve na kvalitetnom razvoju crnogorske obale. Plan je ove godine pretrpio umanjenje privremenih lokacija i to za 12 odsto. Zato se dešava da neki zakupci posle više godina više nemaju pravo zakupa. Nemaju ga jer ih više nema u planu", kaže Jelušić.

U Morskom dobru smatraju da se iz filozofije privremenih lokacija mora ući u realizaciju programa integralnog upravljanja crnogorskom obalom.

"Sklanjaćemo štandove, tende i ostale privremene objekte koji su recidiv prošlosti. To ćemo raditi svuda gdje ima ponuda u stalnim objektima. Konkretno, u Sutomoru je završena Državna studija o lokaciji i prema njoj se mora postupati", kaže Jelušić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније