Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

16. 06. 2016. 17:47 >> 17:49
1

PROJEKAT 1000+

U predugovorima mora stajati rok izgradnje

Rok otplate kredita za stanove iz Projekta 1000+ može, pod određenim uslovima, biti kraći od 20 godina, korisnici nijesu dužni da plaćaju obavezno učešće od pet odsto iznosa kredita u trenutku sklapanja predugovora, a investitori su dužni da u predugovorima precizno naznače stambenu jedinicu koja je predmet kupoprodaje. Investitori su, takođe, dužni da u predugovorima naznače rok izgradnje objekta koji je definisan ponudom - dio je pojašnjenja koja su danas utvrđena na sastanku predstavnika Ministarstva održivog razvoja i turizma i predstavnika građevinskih kompanija i komercijalnih banaka koje učestvuju u projektu. Sastanku su prisustvovali i članovi Projektnog odbora i implementacione jedinice PROCON. Pojašnjenja su uslijedila nakon analize prigovora dobitnika vaučera.

Tema sastanka, kako je saopšteno, bila je uspostavljanje ujednačene prakse, predlaganje rješenja i donošenje zajedničkih zaključaka po kojima će se dalje postupati, sa ciljem sto brže i efikasnije realizacije Projekta.

"Projekat je od samog početka bio apsolutno transparentan, te i ovo saopštenje ima za cilj detaljno informisanje građana o zaključcima Sastanka, posebno imajući u vidu individualne upite dobitnika vaučera", naveli su iz Ministarstva.

Zaključeno je da rok otplate kredita može biti kraći od 20 godina, ali samo ukoliko mjesečni anuitet ne prelazi iznos od 40% ukupnih neto mjesečnih prihoda korisnika, odnosno porodičnog domaćinstva u slučaju udruživanja sredstava.

Takođe, korisnici nijesu dužni da plaćaju obavezno učešće od 5% iznosa kredita u trenutku sklapanja predugovora. Plaćanje se može izvršiti pošto banka odobri kredit, jer može da se pojavi razlika između preliminarne i stvarne kreditne sposobnosti korisnika.

Investitori, koji su tokom procedure ugovaranja i sklapanja predugovora zadržali original vaučera korisnika, obavezni su da ih dostave banci kod koje klijent podnosi zahtjev za kredit sa pratećom dokumentacijom.

"Investitori su dužni da u predugovorima precizno naznače stambenu jedinicu koja je predmet kupoprodaje (površinu, poziciju, spratnost, ulaz/lamelu, i dr) u svemu kako je definisano ponudom. Ukoliko je u međuvremenu objekat završen, te izvršen geodetski premjer stambenih jedinica i utvrđena realna površina stambenih jedinica na osnovu koje će biti izvršen upis iste u katastar nepokretnosti, posebnim članom je potrebno precizirati navedeno, kao i razlog promjena u površini predmetne stambene jedinice. Takođe, u predugovorima je neophodno definisati da će se, kada se objekat izgradi, utvrditi konačan iznos cijene stana na osnovu stvarno utvrđene površine upisane u katastar nepokretnosti i cijene kvadratnog metra utvrđenog ponudom i predugovorom, te definisati da kupac doplati cijenu, odnosno prodavac da vrati kupcu više plaćeni iznos u zavisnosti od toga da li je površina stana veća ili manja od ugovorene. Investitori su dužni da u predugovorima naznače rok izgradnje objekta koji je definisan ponudom", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva dalje navode da ne postoji smetnja za odloženo plaćanje, ukoliko se saglase banka, investitor i klijent.

"Pitanje upisa hipoteke za objekte u izgradnji će se rješavati unutar odnosa Investitor-Banka-Klijent. Banka i klijent sklapaju Ugovor o kreditu, kreditna sredstva se povlače, a hipoteka se upisuje i sredstva se isplaćuju investitoru (realizacija kredita) nakon sticanja uslova za upis hipoteke. U drugim slučajevima zaključenja Ugovora o kreditu, kada investitor zahtijeva isplatu sredstava prije završetka objekta, investitor može obezbijediti mjenicu ili drugo obezbjeđenje do završetka objekta, odnosno do upisa hipoteke u dogovoru sa bankom", pojašnjava se u saopštenju.

Finansijska konstrukcija Projekta 1000+ stanova, čija je ukupna vrijednost 20 miliona eura, je sljedeća: 50 odsto ukupnih sredstava se finansira sredstvima kredita CEB-a (10 miliona eura), sredstvima komercijalnih banaka koje učestvuju u Projektu se finansira 45 odsto ukupne vrijednosti Projekta i ulogom korisnika – domaćinstava u visini od 5 odsto ukupnog iznosa.

"Predstavljena finansijska konstrukcija se reflektuje i na svaki pojedinačan iznos izdatog vaučera, npr. ukoliko je vaučer izdat na iznos od 40.000 eura, 50%, odnosno 20.000 se finansira iz kredita CEB-a, 45% iz sredstava komercijalne banke, odnosno 18.000 eura, dok je 5% iznos učešća građanina, odnosno 2.000 eura. Znači obavezno učešće kupca stambene jedinice - dobitnika vaučera je najmanje 5% od iznosa kredita", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da su cijene stanova ponuđene od strane investitora, posredstvom javnog poziva nešto na šta, nažalost, Ministarstvo nije moglo da utiče iako su, kako navode, insistirali u više navrata i u pregovaračkom procesu i posredstvom medija, pogotovo kada je u pitanju niža cijena kvadrata stana u Podgorici.

Iz Ministarstva su zahvalili dobitnicima vaučera koji su odustali od Projekta i o tome ih blagovremeno informisali kako bi građani sa liste čekanja zauzeli njihovo mjesto. Najavili su da će, do kraja juna, obavijestiti javnost o broju građana sa liste čekanja koji su dobili vaučere.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније