Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: O.Z.

10. 06. 2016. 11:42   >>  11:40 21

ODGOVOR VUJANOVIĆA

Ne miješam se u crkvena pitanja

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao da nije u mogućnosti da uputi inicijativu Vaseljenskom patrijarhu kojom bi tražio da se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi potvrdi status koji je imala do 1918, kako su to od njega zatražili Crnogorska demokratska unija (Cdu), Crnogorski pokret (CP) i Crnogorski državotvorni forum (CDF).

Cdu, CP i CDF smatraju da crnogorska država nije i ne može biti slobodna, niti je crnogorski nacionalni i državni integritet potpun i zaokružen dok se ne riješi pitanje CPC.

Zbog toga, zatražili su od Vujanovića da s obzirom da se sprema Vaseljenski sabor, uputi pismo Vaseljenskom patrijarhu kojim bi zatražio da se CPC potvrdi status koji je imala do 1918. godine, a koji je, kako su istakli, brutalno ukinut nelegalnim i nelegitimnim odlukama tadašnjih srpskih vlasti, kojima je CPC priključena crkvi druge zemlje.

Vujanović je u pismu Mitropolitu CPC Mihailu kazao da nije moguće da, kao predsjednik države, pozitivno odgovori na inicijativu Cdu-a, CP-a i CDF-a, zbog sekularnog karaktera Crne Gore i odvojenosti države i crkve.

"Polazeći od sekularnog karaktera Crne Gore i odvojenosti države i crkve, te u tom smislu nemogućnosti Predsjednika Crne Gore da se uključuje u pitanje crkve, dostavljam Vam otvoreno pismo sa navedenom inicijativom", naveo je Vujanović u pismu Mitropolitu CPC Mihailu.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније