Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 05. 2013. 22:43 >> 22:46
2

STEJT DIPARTMENT

Vlada poštovala vjerske slobode

Vlada Crne Gore, u praksi je, generalno poštovala vjerske slobode, ali je uvela ograničenja kojom su pogođeni pripadnici manjinskih vjerskih grupa, navodi se u Izvještaju Stejt dipartmenta o vjerskim slobodama u Crnoj Gori u prošloj godini.

 U izvještaju se, između ostalog, navodi da su crnogorska vlada i Srpska pravoslavna crkva nastavile međusobna sporenja o statusu SPC u Crnoj Gori.

Stejt dipartment je konstatovao u izvještaju da su glavne vjerske grupacije u Crnoj Gori iznijele kritike na račun Vlade zato što nije donijela nove zakone o pravnom položaju vjerskih zajednica i omogućila povraćaj oduzete crkvene imovine.

U izvještaju se navodi i da je u 2012. godini bilo slučajeva diskriminacije na osnovu vjerske pripadnosti, dok i dalje prisutna napetost između Srpske i Crnogorske pravoslavne crkve, i njenih pripadnika.

Američka ambasada u Crnoj Gori je, kako se navodi, promovisala vjerske slobode podsticanjem međuvjerskog dijaloga.

Vjerske zajednice su, kako se navodi, izrazile nezadovoljstvo zbog količine državne pomoći, dok je SPC kritikovala Vladu jer nije bilo  razgovora o regulisanju međusobnih odnosa, kao što je to bio slučaj sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.

U izvještaju se navodi da su odnosi među vodećim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori bili generalno prijateljski, ali da i dalje postoje dugogodišnje tenzije među sveštenstvom SPC i CPC, koje često imaju i političku konotaciju.

Ističe se da je nastavljeno sporenje o vlasništvu nad 750 pravoslavnih hramova u Crnoj Gori između SPC i CPC, jer obije vjerske zajednice, kako se navodi, tvrde da su „istinske“ pravoslavne crkve u zemlji.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније