Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 06. 2016. 11:48   >>  11:30

DONATORSKA VEČERA

Za pedijatriju prikupili 31.100 €

Za renoviranje i adaptaciju šest apartmana Odjeljenja dječje pedijatrije i adaptaciju tog prostora za liječenje djece oboljele od raka, na donatorskoj večeri prikupljena us sredstva u iznosu od 31.100 eura.

 

 

Donatorsku večeru organizovali su Udruženje roditelja djece oboljele od dječijeg kancera "Fenix Crna Gora" i Klinički centar Crne Gore.

Akciju je podržalo 36 institucija, organizacija i kompanija, od koji su 33 opredijelile novčana sredstva za adaptaciju prostora.

"Prikupljenoje 31.100 eura koji će biti utrošeni za renoviranje i adaptaciju 6 apartmana Odjeljenja. Humanitarnu akciju su podržali Košarkaški klub 'Budućnost' Voli, Crnogorski elektoprenosni sistem (CGES), Agencija za elektronske medije (AEM), Jugopetrol AD, Hypo Alpe Adria banka, Societe General Banka, Vaterpolo klub Jadran Carine. Ministarstvo prosvjete, Mivis Kotor, Farmegra, Telekom, Pošta Crne Gore, Alfa Ton Lekić, NVO ADRA, Pivara Trebjesa, Montenomax, Rudnik uglja Pljevlja, Ministarstvo nauke, Agent plus Bar, Univerzitet Crne Gore, Grawe osiguranje, Montefarm, NLB Banka, Crnogorska komercijlana banka, Glavni grad Podgorica, Privredna Komora Crne Gore, Uno Nikšić, Planika, Nacionalna turistička organizacija, Bar Kod, Bencom Ltd, Rapax Nikšić i Multiprint Bar", saopšteno je iz Udruženja.

Nenovčanu donaciju u vidu izvođenja radova i kupovini građevinskog materijala i opreme za bolničke sobe pružiće Haus Majstor, Cerovo Bar i Fabrika dušeka Venta.

Navodi se da su organizaciju dobrotvorne večere  pomogli i firma PG Sound, cvjećara Neven, kao i firme Radius i Radna soba. Medijski sponzor donatoske večere je Javni servis Radio-televizija Crne Gore.

Neadekvatni uslovi

Predsjednica Udruženja "Fenix", Dijana Stojanović, rekla je da je udruženje osnovano 15. februara 2013. godine, na Svjetski dan djece oboljele i liječene od kancera.

Osnivači su roditelji petoro djece liječene od raka, od kojih su troje uspješno izliječeni, a dvoje je preminulo.

Cilj udruženja je da okupe roditelje djece koja se liječe, roditelje čija su djeca uspješno završila liječenje i roditelje koji su izgubili dijete zbog maligniteta, te da kroz uzajamnu pomoć i zajedničko djelovanje pomognu oboljeloj djeci.

Ona je ukazala da je trenutna situaciju u vezi s uslovima bolničkog smještaja djece oboljele od raka na nezavidnom nivou i da je nepohodno poboljšati uslove u kojima se djeca liječe.

"Djeca oboljela od raka u Crnoj Gori se liječe i borave sa svom ostalom djecom, čime je njihov organizam, već uništen od bolesti i hemioterapija, izložen svim ostalim bolestima i infekcijama, zbog neobezbijeđene izolacije", objasnila je Stojanović.

U pravcu rješavanja ovog pitanja Udruženje "Fenix Crna Gora" i KCCG su postigli dogovor u vezi sa renoviranjem dijela Odjeljenja dječje pedijatrije i adaptacije tog prostora za liječenje djece oboljele od raka.

Naglasila je da je plan da se prostorno odvoji šest soba i kompletno renovira, kako bi se obezbijedili potrebni uslovi djeci koja se liječe od raka.

Načelnica Odjeljenja dječje hematologije dr Maja Kavarić je naglasila da su maligne bolesti djece najteže bolesti i da se radi o najtežim pacijentima kojima je pomoć najviše potrebna.

Liječenje traje mjesecima, godinama...

"Borba je duga i neizvjesna, traje mjesecima i godinama. Ali, ipak, na kraju i tog tunela je svjetlost. Svjetlost nam daju rezultati liječenja, koji predstavljaju najveći napredak medicine, a svjetlo nam dajete i vi, vašom dobrotom i plemenitošću", poručila je Kavarić.

Ona je pojasnila da je sprovođenje ove humanitarne akcije važno prije svega iz medicinskih razloga jer pacijenti zahtijevaju posebne uslove, odvojen i adekvatan prostor.

Takođe je ukazala da liječenje traje mjesecima i godinama i da su pacijenti za to vrijeme otrgnuti iz svojih porodica.

"Mi želimo da im olakšamo njihovu borbu, da za vrijeme liječenja budu sa svojim roditeljima, braćom ili sestrama, ako ne već kući. Želimo da u tom novom prostoru imaju uslove za pohađanje nastave sa vaspitačima, sa animatorima, da se međusobno druže i olakšaju i skrate bolničke dane", poručila je Kavarić.

Medicinski direktor Kliničkog centra Vladimir Dobričanin rekao je da je ovom humanitarnom akcijom prikupljeno dovoljno novca da se u potpunosti adaptira jedno od najtežih odjeljenja Kliničkog centra Crne Gore, jer se tu liječe najmlađi stanovnici naše države i kojima se posveće posebna pažnja.

"Ove donacije su veliki čin i ohrabrenje da društvena odgovornost svih nas koji živimo u Crnoj Gori prevazilazi lične interese", poručio je Dobričanin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније