Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 06. 2016. 08:10 >> 17:15
4

PODACI SŽK

Više od 90 žena silovano u braku

Više od 90 žena se od januara požalilo Sigurnoj ženskoj kući da u braku trpe silovanje, ali, sudeći prema riječima čelnice ove nevladine organizacije Ljiljane Raičević, one ga zbog stida i predrasuda ne prijavljuju.

Sigurna ženska kuća je uputila poslanicama inicijativu da se izmijeni zakonska regulativa. U izmjenama Krivičnog zakonika zahtijevaju propisivanje novog oblika krivičnog djela silovanje bez pristanka u odsustvu prijetnje i prinude, kao i silovanje prema članu porodice, uključujući silovanje u braku.

Od 173 žena koje su do sada upisane u našu evidenciju od januara, pa i u inboksu koje mi se javljaju, više od polovine su navele da trpe i taj oblik nasilja (silovanje) i smatraju ga ponižavajućim, kaže za Pobjedu Raičević.

Kada su žene, prema njenim riječima, dolazile da prijave nasilje, ispričale su joj da su poslije batina imale sekusalni odnos mimo svoje bolje. Raičević kaže da mnoge nijesu bile svjesne da su žrtve silovanja.

Mali broj žena taj podatak navodi u tužbi, a policajci, tužioci, pa ni sudije ne pitaju posebno o toj vrsti nasilja. Zato ih zaposlene u Sigurnoj ženskoj kući, koje prate žrtvu u policiju, Tužilašto i sudstvo napomenu da ne zaborave da navede i taj podatak, kaže ona.

Uobičajeno je kod naših žena, ali i u regionu, ističe Raičević, da zbog stida i predrasuda ne pominju ovaj vid nasilja, a pogotovo ga ne prijavljuju.

"To je najteži dio razgovora. Zato ostanemo dugo da razgovaramo sa njima, da im objasnimo kako je važan i taj podatak, koliko su na jedan poseban način povrijeđene. Pričaju nam da se taj čin silovanja odigrava i pred djecom. Pretpostavljamo da je i to jedan od razloga njihove šutnje", prisjeća se Raičević.

Ona priznaje da im takvo ponašanje žrtava otežava da sastave tužbu kako treba. Kaže da je u tužbama za razvod braka samo jedna žena pomenula taj podatak, da je bila silovana.

"Teško se razbija predrasuda da je žena sama kriva za nasilje koje trpi i da ga je ona svojim postupcima prouzrokovala. Često čujete i od drugih žena rečenicu: „To je tražila, zaslužuje da bude kažnjena", kaže ona.

Ova nevladina organizacija je mišljenja da Krivični zakonik ne sankcioniše silovanje u braku kao teži oblik krivičnog djela, pa smatraju da tako država posredno podržava silovanje u porodičnom kontekstu. Izričite su da silovanje u porodičnom okruženju zahtijeva strože kazne, jer bi se samo na taj način poslala poruka da seksualno nasilje u porodici nije legitimno, niti društveno prihvatljivo.

Raičević ističe kako su poslanice uvijek raspoložene za saradnju i da će ubrzo da održe sastanak u „Sigurnoj ženskoj kući“. Razgovaraće sa žrtvama nasilja da bi bolje razumjele inicijativu ove nevladine organizacije.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније