Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me

01. 06. 2016. 11:46 >> 23:55

U POLICIJI

"Fali komandne odgovornosti"

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije Aleksandar Zeković i predstavnik NVO Građanska alijansa Milan Radović pozdravili su inicijativu novog ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića da se utvrdi odgovornost za propuste i neadekvatno postupanje pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) tokom oktobarskih protesta Demokratskog fronta u Podgorici. Zeković je kazao da je to javnost očekivala i prije osam mjeseci.

"Incijativa ministra Danilovića je očekivana, s obzirom da dolazi iz opozicionih redova. To je trebalo da uradi i prethodni ministar Raško Konjević, ali to je u potpunosti izostalo", kazao je Zeković gostujući u Radiju Crne Gore.

Radović je poručio da ministri trebaju biti odgovorni na isti način kada su u pitanju gruba kršenja prava, bez obzira iz koje partije dolaze, da li iz vlasti ili opozicije, i da bi se tim trebao rukovoditi i komandant SAJ-a i direktor Uprave policije.

Zeković je kazao da je propust starješine SAJ-a, ako ništa drugo, to što nije sačinio izvještaj o upotrebi sredstava prinude, za šta je postajao zakonski rok.

"On to nije uradio ni u formi ni u roku koji propisuje zakon. I da ne postoje primjedbe javnosti na prekomjernu upotrebu sile i prekoračenja policijskih ovlašćenja, Lješković je to trebao da uradi čisto proceduralno, jer su postojali svi uslovi da se utvrdi njegova odgovornost, a i to je izostalo", naglasio je Zeković.

On je kazao da je postupanje komandanta SAJ-a u značajnoj mjeri urušilo policijski integritet koji se gradio posljednjih 10 godina.

"Mislim da će nam trebati jako puno napora i truda, prije svega policije, da se vrati povjerenje javnosti u tu službu", kazao je Zeković.

Podsjetio je da su protekle nedjelje imali radni sastanak sa Danilovićem i da je ministar kazao da će uslijediti i druge inicijative koje će rasvijetlili sve ono što se dešavalo tokom i nakon protesta 24. oktobra.

"Raduje me što se ministar ponaša kao odgovoran političar, jer smo svi imali zebnju da će se novi ministri fokusirati na izborni proces, a ovo govori da ministar radi i redovan posao", rekao je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije.

Radović je, gostujući u Radiju Crne Gore, kazao da su komandant SAJ-a i direktor Uprave policije trebali da snose posljedice i da nema nikakve njihove odgovornosti.

"Oni su čelni ljudi institucija čiji pripadnici su kršili ljudska prava i lična odgovornost im nalaže da podnesu ostavke ako nijesu u stanju da do kraja istraže sve navode koji su dokumentovani", istakao je Radović.

On je naglasio da slučaj Milorada Martinovića nije jedini gdje su grubo prekršana ljudska prava.

"Samo ti drugi nijesu imali sreću da su snimljeni. Trebala je biti brža reakcija državnih institucija, ali dobro je da je sve opet došlo u fokus i da se traži odgovornost", poručio je Radović.

On je kazao da treba da imamo komandnu odgovornost mnogo brže, kako bi se u budućnosti spriječili slični događaji.

"Svakako da istrage ne mogu biti uvjek brze, moraju biti temeljne da bi se došlo do optužnice, ali da smo makar imali tu neku inicijativu za ličnom odgovornošću i ministra i šefa SAJ-a i direktora Uprave policije", rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, da bi se povratilo povjerenje građana prema policijskoj upravi, neophodno je da državne institucije na pravi način reaguju i da se sada ispita odgovornost svih, ne samo izvršilaca.

Naglasio je da sav častan posao koji policija radi, zbog takvih događaja dolazi u drugi plan.

"Sigurno je tužilaštvu teško kada imate u mraku 20-30 pripadnika policije jednako obučenih, ali postavlja se pitanje zašto policija nije ispoštovala odluku da, kada su ovakve akcije, svi policijski službenici na uniformama imaju brojeve pomoću kojih se mogu prepoznati", kazao je Radović.

On je dodao da su pripadnici SAJ-a koji nijesu učestvovali u prebijanju Martinovića jednako odgovorni jer ga nijesu zaštitili od svojih kolega.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније