Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

27. 05. 2016. 15:35   >>  15:18

NAKON TUŽBE NVO

Poništena Odluka o raspodjeli sredstava

Upravni sud Crne Gore poništio je Odluku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava o raspodjeli 269 hiljada eura za finansiranje projekata za prošlu godinu.

Tužbu za poništenje odluke podnijeli su nevladina organizacija (NVO) Inicijativa mladih za ljudska prava i Udruženje starih zanata i vještina “NIT” –Podgorica. 

Upravni sud je usvojio tužbe i poništio Odluku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, od 11. avgusta prošle godine. 

U obrazloženju presude se pojašnjava da je osporenom odlukom raspodijeljen dio novca Fonda na osnovu javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata. 

Tužilac NVO Inicijativa mladih za ljudska prava u tužbi navodi da osporena odluka ne sadrži valjane razloge zbog kojih je odbijen projekat niti se obrazlaže koji formalno pravni uslovi nijesu ispunjeni i u tom pravcu ne nudi dokaze za takvu tvrdnju. 

“Nejasna je i konstatacija da djelatnosti koje imaju za cilj vladavinu prava, ostvarivanje ljudskih prava i zaštitu građana od kršenja ljudskih prava, nemaju vezu sa manjinskim pravima i njihovim očuvanjem”, kaže se u obrazloženju. 

Naglašava se da je ta NVO realizovala veliki broj projekata koji se tiču manjinskih prava i očuvanje identiteta manjinskih naroda kroz programe vladavine prava i ljudskih prava, a jedan projekat je realizovan sredstvima Fonda. 

“Ukazuje da je odnos tuženog prema projektima tužioca već godinama unazad ocijenjen od ovog suda kao nezakonit a podsjeća i na izvještaje Evropske Komisije o napretku. Predlaže da sud tužbu usvoji i poništi osporenu odluku”, dodaje se u obrazloženju.

Kako se navodi, tužilac Udruženje starih zanata i vještina „NIT“ – Podgorica, u tužbi osporava zakonitost odluke iz svih zakonom propisanih razloga. 

“U bitnom ističe da je od tuženog prisutna diskriminacija subjekata koji apliciraju za sredstva Fonda. Navodi da je netačna tvrdnja tuženog da je prijava na CD –u prijava na ime drugog lica. Ukazuje da Fond nije ispoštovao neke ranije odluke suda a i dalje nastavlja sa kršenjem zakona i diskriminacijom pojedinih subjekata”, kaže se u obrazloženju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније