Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina Business ]

20. 05. 2016. 15:28 >> 15:13

GVOZDENOVIĆ O 1000+

Do stana na pravičan i isplativ način

Vlada je realizacijom projekta Hiljadu plus stanova, građanima omogućila da na jednostavan, pravičan i ekonomski isplativ način dođu do sopstvenog doma i da na tom putu imaju podršku države, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.

On je danas, na svečanosti povodom uručivanja 68 vaučera za dugoročni stambeni kredit prioritetnim ciljnim grupama, kazao da projekti u kojima značajan broj građana rješava jedno od najvažnijih pitanja u životu pod povoljnim uslovima daju novu snagu, motivaciju i energiju za rad.

„Cilj nam je da projekat Hiljadu plus realizujemo i u narednim godinama, s obzirom da su osnovni ciljevi projekta podrška građanima i podsticaj dinamičnom razvoju privrede”, rekao je Gvozdenović.

Vaučere su građanima koji pripadaju prioritetnoj ciljnoj grupi uručili Gvozdenović, direktor Direktorata za razvoj stanovanja, Marko Čanović i crnogorsaka paraolimpijka Marijana Goranović.

Prioritet u ostvarivanju prava na rješavanje stambenog pitanja imale su ciljne grupe koje čine samohrani roditelji, odnosno staratelji, osobe sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član osoba sa invaliditetom ili dijete sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

Briga o građanima

Gvozdenović je podsjetio da je bilo optužbi da se projekat Hiljadu plus realizuje u izbornoj godini i da je politika umiješala prste. “Da, u pitanju je politika, ali ne dnevna politika, niti izborne aktivnosti, već odgovorna politika rada jedne Vlade i briga o građanima. Nikakvih drugih motiva za realizaciju ovog projekta nema niti će ih biti”, kazao je Gvozdenović.

Građani su u projektu podnijeli ukupno 723 aplikacije, od čega je 49 odbijeno po više različitih osnova.

Od ukupno 674 odobrene apklikacije, u prvoj fazi biće dodijeljeno 400 vaučera, dok će 274 biti na listi čekanja. Danas su vaučeri uručeni prioritetnim ciljnim grupama, a ostalim dobitnicima će biti dodijeljeni 25. i 27. maja.

Ostale ciljne grupe su zaposleni u javnoj upravi, mladi bračni parovi do 35 godina starosti i ostali. Projekat je vrijedan 20 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država sredstvima zajma kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), a 45 odsto iznosa pozvane komercijalne banke.

“Želim da ohrabrim onih 274 koji su na listi čekanja, da ćemo, ukoliko bude potrebe, uložiti dodatne napore da obezbijedmo nedostajuća sredstva kako bi svi oni koji su zadovoljnili uslove projekta dobili vaučere i priliku da riješe stambena pitanja”, poručio je Gvozdenović.

Projektom je, kako je dodao, građevinskim kompanijama data mogućnost da u zavisnosti od broja izgrađenih ili stanova u izgradnji u jednom trenutku prodaju više desetina njih.

“Projektom smo takođe uspjeli da povećamo ekonomske aktivnosti bankarskog sektora na tržište. Posebno je važno i što smo uticali na smanjenje kamatnih stopa na stambene kredite crnogorskih komercijalnih banaka”, rekao je Gvozdenović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније