Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 05. 2016. 14:55 >> 14:46

U KOTORU

Cjelodnevni program za 21. maj

Proslava povodom desetogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti u Kotoru održaće se u subotu, a iz Opštine su saopštili da će program biti ispunjen različitim kulturno-umjetničkim, zabavnim, sportskim i rekreativnim sadržajima.

Proslava decenije nezavisnosti biće uvertira za dobru turističku sezonu sezonu, naveli su iz Opštine. Planiran je dnevni i večernji program u kojem će učestvovati kako kotorski, tako i ostali umjetnici iz Crne Gore, ali i inostrani.

"Kotorska publika je zaista posebna i zahtjevna. Publika posebnog senzibiliteta kojoj na pravi način treba ugoditi, i siguran sam da ćemo to ove godine i uraditi", kazao je predsjednik Opštine Kotor, Aleksandar Stjepčević.

U jutarnjem dijelu muzičkog programa, kako je najavljeno, posebna pažnja će biti obraćena na popularizaciju umjetničke muzike.

"Od 10 do 13 časova na trgu ispred Muzičke škole "Vida Matjan" biće priređen muzički program - smjenjivaće se profesori i učenici, školske klape, kvartet "Talija" i sastavi kamerne muzike. U prilog ideji oživljavanja kotorskih trgova, pored muzičke škole, biće aktivna i Gradska muzika koja će od 11 do 12 časova realizovati tradicionalni "Đir po gradu" koji je uvijek atraktivan kako građanima, tako i turistima kojih će 21. maja u Kotoru biti mnogo, s obzirom na to da je za taj datum zakazan dolazak nekoliko kruzera", saopštili su iz Opštine.

U sklopu proslave obnove crnogorske nezavisnosti, takođe će biti upriličen i tradicionalni "Trofej dana nezavisnost", od 10 do 15 sati.

"U pitanju je takmičenje u raftingu na rijeci Škurdi uz bedem ka mostu. Cilj ovog takmičenja je nastavak tradicije obilježavanja Trofeja dana nezavisnosti i promocija prirodnih i turističkih potencijala Crne Gore", navodi se u saopštenju.

U Muzeju grada Perasta, u 18 sati, biće priređena dokumentarna izložba posvećena znamenitoj peraškoj porodici Širović, dok će u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru od 9 do 21 sat biti organizovan program pod nazivom "Dođi, vidi i uživaj!", a ulaz će biti slobodan.

"Ovaj program ima za cilj upoznavanje šire javnosti sa eksponatima ovog muzeja, kao i otvoren razgovor i druženje sa kustosima. Ovim događajem se završava dnevni program proslave dana obnove crnogorske nezavisnosti", pojasnili su iz kotorske Opštine.

Večernji program će se odvijati na Trgu od oružja, i počeće u 20 sati koncertom folklora Kulturnog centra "Nikola Đurković".

Pored crnogorskih folklornih umjetnika, učestvovaće i folklorne grupe iz Švedske i Holandije, što ovom događaju daje internacionalnu notu. Nakon predstavljanja crnogorskog i inostranog folklora slijedi drugi koncert pod nazivom "Veče crnogorskih kompozitora". U pitanju je koncert učenika i profesora ŠOSMO "Vida Matjan" koji će početi u 20.30 sati. Cilj ovog koncerta je promocija crnogorske umjetničke muzike, a profesori i učenici izvodiće muziku crnogorskih kompozitora", saopšteno je.

Nakon toga, u 21.30 sati trebalo bi da počne koncert Nine Žižić, nakon čega će se publici predstaviti bend "Neon".

"Vjerujem da svima poznato da je Kotor grad koji je sinonim za dobru zabavu u raznim sferama. Od tradicionalnih manifestacija kakve su Bokeška noć, karnevali, maskenbali, lokalne manifestacije kao i manifestacije koje organizuju mjesne zajednice, pa do internacionalnih organizacija događaja kakve su festival KotorArt sa svojim raznolikim segmentima, ili kotorska smotra mode", istakao je Stjepčević.

On je poručio da ove godine očekuju više posjetilaca i turista, s obzirom na prestižne nagrade koje je Kotor dobio.

"To su Lonely Planet, koji nas je svrstao u 10 gradskih destinacija koje morate posjetiti u 2016, i nagrada PRO.PR Vision City koja se dodjeljuje gradu koji na najbolji mogući način u svakom segmentu predstavlja bogatstva svoje države. S obzirom na to da se u Kotoru nalazi 60% crnogorskog kulturno-istorijskog nasljeđa, svakako je i logično da Kotor zavrijedi ovakvu nagradu", naglasio je Stjepčević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније