Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina business ]

18. 05. 2016. 15:48   >>  21:48

PROJEKAT 1000 +

Dodijeljeno 400 vaučera, evo i rang liste

Građanima će u projektu Hiljadu plus stanova, od ukupno 674 odobrene apklikacije, u prvoj fazi biti dodijeljeno 400 vaučera, a prvi će biti uručeni prioritetnim ciljnim grupama u petak.

Konačna rang lista izabranih korisnika po vremenu i ciljnoj grupi kojoj pripadaju objavljena je na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma www.mrt.gov.me.

Direktor Direktorata za razvoj stanovanja i predsjednik Projektnog odbora, Marko Čanović, kazao je da je od ukupno 723 podnijete aplikacije, njih 49 odbijeno po više različitih osnova.

„Uslove projekta ispunila su 674 podnosioca zahtjeva. U prvoj fazi podjele, vaučere će dobiti 400 aplikanata, dok će ih 274 biti na listi čekanja“, rekao je Čanović na konferenciji za novinare.

Dodjela vaučera prioritetnim ciljnim grupama biće organizovana u petak u 13 sati u Atlas Capital centru. „U skladu sa rang listom, ostalim dobitnicima vaučeri će biti dodijeljeni 25. i 27. maja“, naveo je Čanović.

U prioritetnoj ciljnoj grupi nalazi se 68 aplikanata koji će dobiti vaučere. U javnom sektoru će od 291 aplikanta koji ispunjava uslove projekta, vaučere dobiti njih 132.

"U okviru grupe mladi bračni parovi do 35 godina starosti, 189 aplikanata ispunjava uslove, od čega će 100 dobiti vaučere. U grupi ostali, uslove ispunjava 126 građana, a vaučere će dobiti takođe njih 100", precizirao je Čanović.

On je kazao da se sada ulazi u finalnu proceduru dodjele vaučera, nakon koje će građani moći da sklope predugovore sa građevinarima i kreditne aranžmane s bankama. "Nadam se da će svih 674 aplikacija u narednom periodu od dva mjeseca dobiti šansu da dobiju vaučer i iskoriste ga za kupovnu stana", saopštio je Čanović.

Najveći broj aplikanata koji ispunjavaju uslove je iz Podgorice, 620. Slijedi Nikšić sa 46 aplikanata, Bijelo Polje sa sedam i Pljevlja gdje je uslove ispunio jedan aplikant.

Čanović je naveo da se na listi čekanja nalazi 159 aplikanata iz grupe zaposlenih u javnom sektoru, 89 iz grupe mladih bračnih parova do 35 godina, dok se u grupi ostali nalazi njih 26.

Građani su prijave mogli dostavljati od 21. marta do 21. aprila, a Projektni odbor je, prema riječima Čanovića, održao 24 sjednice tokom kojih su aplikacije svakog podnosioca zahtjeva pregledane po nekoliko puta.

Projektni odbor je rangirao podnijete zahtjeve u odnosu na vrijeme podnošenja, po ciljnim grupama, odnosno 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba imaju do 35 godina starosti i 30 odsto ostalim korisnicima.

Prioritet u ostvarivanju prava na rješavanje stambenog pitanja imaju ciljne grupe koje čine samohrani roditelji, odnosno staratelji, osoba sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član osoba sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici.

Čanović je rekao da je ukupan iznos sredstava raspoređen u skladu sa prosječnom kreditnom sposobnošću aplikanata koje su procjenjivale banke, a koja iznosi 49,55 hiljada eura.

"U prethodnoj fazi realizacije projekta Hiljadu plus, prosječna kreditna sposobnost je bila oko 39 hiljada EUR, odnosno skoro deset hiljada eura manje po aplikantu“, kazao je Čanović.

Vaučer će sadžati ime, prezime i matični broj korisnika, šifru pod kojom je zaveden u banci, kvadraturu stana koju može kupiti, iznos maksimalnog kreditnog zaduženja i mjesto u kojem je aplicirao za stan.

Iz Ministarstva su ranije najavili da sa bankama pregovaraju o obezbijeđivanju dodatnih sredstava pod istim uslovima, kako bi vaučeri mogli biti dodijelji i onim građanima koji bubu ispod liste.

Projekat je vrijedan 20 miliona EUR, od čega polovinu obezbjeđuje država sredstvima zajma kod CEB, a 45 odsto iznosa pozvane komercijalne banke. Građani će sopstvenim učešćem obezbijediti pet odsto iznosa.

Čanović smatra da neće nedostajati dodatna sredstva nakon sprovedene prve i druge faze projekta.

"Mi smo obavili razgovore sa bankarskim sektorom i oni su uvjereni da dodatna sredstva neće biti potrebna. Direktorat je, ipak, pokrenuo proceduru kod CEB-a kroz preliminarne razgovore o eventualnom dodatnom kreditiranju te finansijske institucije za šta su oni u načelu saglasni", kazao je Čanović.

On je naveo da će prokjekat ispuniti očekivanja i da će od 400 do 500 ugovora u konačnom biti zaključeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније