Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 05. 2016. 15:27   >>  15:10 2

CKM PORUČUJE

Svi pozvani na proslavu 21. maja

Decenija obnove crnogorske nezavisnosti ne može se i ne smije slaviti “salonski” i “akademski”, daleko od naroda i mladih, već što masovnije, poručili su predstavnici Crnogorske kulturne mreže (CKM). Predsjednik te NVO, Aleksandar Damjanović, kazao je da je 21. maj podjednako praznik svih građana Crne Gore, bez obzira na to koje su vjere, nacije i kako su glasali 2006.

“Dan nezavisnosti je dan zajedništva, dan kada svi treba da budemo jedinstveni i okupljeni oko jedne ideje da svi zajedno proslavimo praznik naše domovine. Koliko je važno to što smo obnovili svoju nezavisnost, toliko je važno i da njene temelje učinimo sigurnim i vječnim. Iz tog razloga, smatramo da je ovaj  jubilej, važan za cijelu Crnu Goru,  i treba ga da slave svi njeni građani", kazao je Damjanović na konferenciji povodom obilježavanja jubileja, koje organizuje CKM.

Damjanović je poručio da 21. maj  pripada najsvjetlijim datumima u istoriji Crne Gore.

"Ovaj datum obavezuje da jačamo svijest o sopstvenom identitetu i da zajednički izgrađujemo svoju državnu kuću. Obnova države je donijela novi kvalitet i vrijednost našim životima, svakom nastojanju, radu i djelima, te Dan nezavisnosti smatramo posebnim praznikom za sve građane Crne Gore. Uvjereni smo da svi treba da slavimo ovaj dan, a posebno mladi, jer na njima je počiva budućnost Crne Gore”, poručio je Damjanović.

CKM će na Cetinju, kako najavljuju, prirediti spektakularnu proslavu.

Program je podijeljen u tri segmenta: umjetnički, protokolarni i zabavni.

“U okviru umjetničkog segmenta, biće upriličen multimedijalni performans. Usklađeni performativni i dramski elemenati će na savremen i metaforički način kontestualizovati tri teme: odnovu državne nezavisnosti, multietnički i multikulturalni sklad, kao i sportska dostignuća ostvarena u protekloj deceniji. Režiju umjetničkog programa potpisuje Aleksandar Vujović, koreografiju Slavka Nelević, koreografije će izvoditi Baletska trupa Ballo, tekst Nada Bukilić, a nastupa violinistkinja Tamara Krivokapić", saopštili su predstavnici CKM-a.

U okviru kulturno-zabavnog programa nastupaju Daniel Popović i Željko Samardžić. Pod pokroviteljstvom Prijestonice, nastupiće Dino Merlin.

“Želim da se zahvalim crnogorskim sportistima koji su u protekoj deceniji postigli vrhunske rezultate, i na taj način doprinijeli promociji naše države u Evropi i svijetu. Oni su jedini svojim rezultatima uspijevali da ujedine naciju, da se svi zajedno radujemo njihovim uspjesima”, kazao je Damjanović.

Zaštitna lica proslave jubileja su, podsjetimo, Dragan Adžić, Bojana Popović, Katarina Bulatović i Srđan Mrvaljević.

Damjanović je zahvalio saradnicima i partnerima proslave, ali i predsjedniku DPS-a, Milu Đukanoviću, koji je, kako je kazao, “doprinio da se zaustave opstrukcije koje su pratile CKM prilikom organizacije proslave”.

Priznanja Decenija nezavisnosti  biće uručena: Nikoli Janoviću, Petru Porobiću, Srđanu Kovačeviću, Katarini Bulatović, Bojani Popović, Draganu Adžiću, Predragu Boškoviću, Srđanu Mrvaljeviću, Vojislavu Kovaču  i Ambasadi SAD u Crnoj Gori.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније