Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

18. 05. 2016. 12:30 >> 12:29

OD SEPTEMBRA

SOS primio 2.300 poziva

Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja od septembra prošle godine kada je počela sa radom, do kraja aprila, primila je 2.291 poziv, saopštila je koordinatorka linije, Ivana Pejović.


"Jedino nijesmo primili pozive iz Šavnika i Gusinja. Najviše ih je pristiglo iz Podgorice i Nikšića, a zatim iz Pljevalja, Berana, Herceg Novog i Bara", rekla je Pejović Anteni M.

Ona je istakla da je rad sa pojedinim žrtvama nasilja kompleksan.

Prema riječima Pejović, veliki broj poziva pristiže od žena koje su dugogodušnje žrtve nasilja i trpe različite oblike nasilja.

„U prethodnih osam mjeseci oko šest posto ukupnog broja poziva bile su žrtve koje su prijavile ekonomsko, fizičko, psihičko i seksualno nasilje, dakle, sve oblike nasilja koje trpi jedna žrtva“, kazala je Pejović, dodajući da su to žrtve koje trpe nasilje više godina.

Kako je navela, dešava se često i da žrtve pozovu, ispričaju svoju situaciju i zatraže objašnejnje li je to što trpi nasilje.

Pejović je ukazala da su za osam mjeseci imali 60 zahtjeva za smještaj u sklonište.

Ona je reklaa da su u velikom broju slučajeva žene, koje su prijavile fizičko i psihičko nasilje, i tražile SOS linije da pošalju policiju ili da se obavi urgentna intervencija i da se to prijavi institucijama.

„Čim žena da saglasnost da SOS linija prijavi nasilje institucijama, ona je spremna da izađe iz situacije nasilja. Taj broj je manji u odnosu na one žene koje pozivaju anonimno da razgovaraju a nijesu spremne nešto da preduzmu i naš zadatak je da te žene osnažujemo", istakla je Pejović.

Ona je napomenula da je i dalje mali broj žena spreman da izađe iz dugogodišnje agonije nasilja i kazala da je zadovolja kako linija funkcioniše.

"Konsultantkinje sa SOS linije pomažu žrtvi tako
što zastupaju njene interese u policiji, centrima za socijalni rad i drugim institucijama.." zaključila je Pejović.

Liniju je početkom septembra uvelo Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa nevladinom organizacijom SOS Nikšić, uz podršku UNDP-a i Evropske unije.

Nacionalna SOS linija 080 111 111 besplatna je sa svih mreža u Crnoj Gori i dostupna 24 sata tokom cijele sedmice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније