Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 05. 2013. 11:45 >> 11:46

VLADA ZABORAVILA

I zavisnici diskriminisani

Nevladina organizacija „4 Life“, Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih inegracija, uputila je komentare na Nacrt akcionog plana za poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava.

U NVO „4 Life“ smatraju da je Nacrtom akcionog plana za poglavlje 23, koje obrađuje pitanje temeljnih ljudskih prava, učinjena diskriminacija prema marginalizovanoj grupi - zavisnicima od droga.

„Iako je više nego očigledna činjenica da se radi o jednoj itekako diskriminisanoj populaciji kojoj se grubo krše osnovna ljudska prava, mi smo veoma neprijatno iznenađeni činjenicom da u Nacrtu akcionog plana za poglavlje 23 ni jednom rečenicom nije pomenuta ova grupa, kao ni to da ni jedna aktivnost kojom bi se poboljšalo stanje ove diskriminisane i marginalizovane grupe nije uvrštena u Nacrt akcionog plana“, navodi se u saopštenju „4 Life“.

Navode da ih zabrinjavaju kršenje osnovnih prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu prema ženama zavisnicama od droga.

„Za njih u Crnoj Gori ne postoji mjesto na kome se mogu rehabilitovati i resocijalizovati, brojni drugi primjeri diskriminacije prema ovoj populaciji, pa čak i fizički napadi nad onima koji su pristali da se liječe. Sve ovo dodatno potvrđuje činjenicu da je kategorija zavisnika od droga jedna od najdiskriminisanijih“; navodi se u saopštenju ove NVO.

Zbog toga su, kako navode u NVO „4 Life“ i dostavili komentare Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, sa predlogom da se pitanje zaštite temeljnih ljudskih prava zavisnika uvrsti u Nacrt akcionog plana za poglavlje 23.

„U komentarima koje smo uputili je navedeno i dvadeset konkretnih mjera koje se trebaju realizovati kako bi se unaprijedilo stanje u poštovanju prava koja se odnose na ovu populaciju“, poručuju iz NVO „4 Life“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније