Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 05. 2013. 11:40 >> 11:40

PODACI MONSTATA

U aprilu skuplji život

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u mjesecu aprilu 2013. godine, u odnosu na mart 2013. godine zabilježila je rast od 0,5%, saopšteno je je iz Zavoda za statistiku Monstat. Vrijednost minilmalne potrošačke korpe za hranu i bezalkoholna pića u mjesecu aprilu 2013. godine, u odnosu na mart 2013. godine, zabilježila je rast od 2,6%.

Vrijednost minilmalne potrošačke korpe za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na mart 2013. godine, zabilježila je pad od 0,5%, dok je vrijednost imputirane rente u odnosu  na mart 2013. godine zabilježila pad od 0,4%. 

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u aprilu 2013. godine, u odnosu na april 2012. godine, povećana je za 2,4%, dok je u odnosu na decembar 2012. godine povećana za 0,8%, piše u saopštenju Monstata.

Kada je riječ o inflaciji, mjesečna inflacija u aprilu iznosila +0,2%, dok je godišnja inflacija bila +2,4. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena povrća i voća, hljeba i žitarica, odjeće i obuće, namještaja i mlijeka, sira i jaja.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama:

Hrana i bezalkoholna pića (+1,6%);

Odjeća i obuća (+0,6%);

Alkoholna pića i duvan (+0,3%);

Zdravlje (+0,2%);

Obrazovanje (+0,2%); P

Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (+0,1%); 

Rekreacija i kultura (+0,1%).

Kako pokazuju podaci Monstatam, pad cijena zabilježen je u grupama: Prevoz (-2,9%); stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,3%).

Ostali proizvodi i usluge su ostale na nivou iz prethodnog mjeseca.

„Pozitivne godišnje stope inflacije u aprilu zabilježene su u grupama: Odjeća i obuća (+11,8%); Hrana i bezalkoholna pića (+5,2%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+4,9%); Hoteli i restorani (+3,7%); Komunikacije (+2,5%); Alkoholna pića i duvan (+1,8%); Zdravlje (+1,3%); Obrazovanje (+0,2%); Ostali proizvodi i usluge (+0,1%), dok su negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama: Prevoz (-4,4%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-2,9%); Rekreacija i kultura (-0,2%)“, navodi se u saopštenju Monstata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније