Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 04. 2016. 12:23 >> 12:07

PZP OCIJENIO

Porodilje građanke drugog reda

Situacija u crnogorskim porodilištima nije se poboljšala, i neophodno je promijeniti sistem u kojem se porodilje neće tretirati kao građanke drugog reda, saoptšteno je iz Mreže žena Pokreta za promjene (PzP).

 

Iako su, kako navode, u više navrata upozoravali na katastrofalno stanje u crnogorskim porodilištima, više je nego očigledno da se situacija još uvijek nije promijenila na bolje.

„Dokaz za to je i fotografija koju je poslala jedna porodilja iz KBC Podgorica, na kojoj se nalazi taj čuveni doručak povodom kojeg smo 29.10.2014 prvi put i izašle ispred Parlamenta. Svi pamtimo dobro tragediju koja se dogodila u Bijelom Polju, nakon koje se ispostavilo da to nije izolovan slučaj već da se nešto slično dogodilo i 2009 godine u Beranskoj bolnici. Žalosno je što većina takvih slučajeva sa tragičnim epilogom nikada i ne dospije do sudnice. Obično se roditelji vrte u začaranom krugu administrativnih procedura, tako da je pravda za njihov bol teško dostupna“, navodi se u saopštenju.

Iz PzP-a su kazali da postaje jasno da više nijesu dovoljne ostavke, već da je neophodno promijeniti sistem u kojem se porodilje tretiraju kao građanke drugog reda.

„Nama su potrebna savremena, čista i prije svega humana porodilišta. U njima treba da slavimo život, a ne da strahujemo za život i zdravlje“, poručuju oni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније