Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 02. 2013. 18:59 >> 18:57

ENERGETSKA EFIKASNOST

Pljevlja: Bolji uslovi za osnovce

Projektom pod nazivom „Energetska efikasnost u javnim zgradama“, koga realizuje Ministarstvo ekonomije, obuhvaćena je i pljevaljska Osnovna škola “Salko Aljković”.

Među važnijim ciljevima projekta je da se poboljšaju uslovi učenja za đake i studente u Crnoj Gori, tako što će se energetskom efikasnošću i drugim mjerama koje smanjuju potrošnju energije, doći do značajnih finansijskih ušteda, ali i kvalitetnijeg životnog i radnog okruženja.

 

Sve su to imali u vidu u Sektoru za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije, pa su u januaru prošle godine počeli realizaciju programa s namjerom da ga, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, primijene u 30 obrazovnih ustanova. Jedna od njih je i Osnovna škola „Salko Aljković“, najveća u Pljevljima, gdje će, prema riječima direktora Faika Muhovića, biti dosta posla:

 „ Planirana je zamjena svih spoljašnjih otvora, postavljanje termo fasade i rekonstrukcija kotlarnice, a da bi, ionako solidni uslovi za nastavu, bili još bolji, zamijeniće se i parket u fiskulturnoj sali. Sve će to koštati oko 450 000 eura“, kaže Muhović.

 U međuvremenu, raspisan je tender za izbor izvođača radova koji se završava se u četvrtak, 7. februara. Već 1. marta, ako ne bude nepredviđenih problema, mogle bi početi građevinske aktivnosti.

 Novac za finansiranje „Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama“, a riječ je o 13 miliona eura, obezbijeđen je kreditnim aranžmanom između crnogorskog Ministarstva finansija i njemačke Razvojne KFW banke.

 Podsjetimo da je prošle godine kroz projekat “Energetska efikasnost u Crnoj Gori”, koga je Vlada realizovala zajmom od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, sličan posao odrađen i u Osnovnoj školi “Boško Buha” u Pljevljima.

 

 Saša Bezarević,Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније