Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 05. 2013. 20:09 >> 20:09

STATISTIKA

Crnogorci se manje žale Strazburu

Statistika pokazuje trend smanjenja priliva predstavki Evropskom sudu za ljudska prava protiv Crne Gore, saopšteno je nakon sastanka ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića i predsjednika Evropskog suda za ljudska prava Dina Spilmena. Naglašeno je da Crna Gora nije prepoznata kao država sistemskog kršenja ljudskih prava.

Kako je saopšteno nakon sastanka u Strazburu, istaknuta je važnost kontinuirane edukacije sudija, tužilaca i advokata u Evropskom sudu za ljudska prava u cilju jačanja kapaciteta za primjenu evropske prakse iz ove oblasti.

Tokom radne posjete Savjetu Evrope, Numanović je razgovarao sa generalnim sekretarom SE Torbjornom Jaglandom.

Numanović je zahvalio domaćinu na kontinuiranoj podršci koju Savjet Evrope pruža Crnoj Gori, naročito kada je u pitanju unaprjeđenje ljudskih prava i sloboda, kao i borba protiv diskriminacije, naročito osjetljivih grupa lica.

Crna Gora je predana i posvećena ispunjenju međunarodnih obaveza po pitanju unaprjeđenja i zaštite ljudskih prava i sloboda, kazao je Numanović i sagovornika upoznao sa ključnim aktivnostima Crne Gore u ovoj oblasti, posebno sa izmjenama Zakona o zabrani diskriminacije koji su u toku, nedavnom usvajanju Strategije za unaprjeđenje položaja LGBT osoba, te drugim mjerama koje Crna Gora preduzima kako bi unaprijedila život svih građana Crne Gore.

Jagland je podržao napore Crne Gore, posebno u dijelu integracije romske i egipćanske populacije u crnogorsko društvo, i unaprjeđenja položaja LGBT osoba, te izrazio spremnost Savjeta Evrope za dalju podršku Crnoj Gori u ispunjenju međunarodnih standarda iz oblasti ljudskih prava.

U seriji razgovora u SE, govorilo se o konkretnim programima saradnje i podrške Savjeta Evrope u cilju unaprjeđenja ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori. Takođe, posebne teme od interesa su bile dalja integracija Roma i Egipćana u crnogorsko društvo, kao i pitanje unaprjeđenja položaja osoba sa invaliditetom. Istaknuta je spremnost Venecijanske komisije prilikom izrade Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније