Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 02. 2013. 17:25 >> 17:21

PROFESIONALNA REHABILITACIJA

Novac Fonda da bude dostupniji licima sa invaliditetom

Poslanički klub Socijalističke narodne partije (SNP) predložio je izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom koje će omogućiti da im novac iz Fonda za te svrhe bude dostupniji i da se sredstva koriste u skladu sa zakonskom namjenom. Navodi se da je od 23. maja 2009. do 30 novembra 2012. godine u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom uplaćeno 18,21 miliona EUR, a da je za programe potrošeno samo 1,24 miliona. "U Budžet je vraćeno i upotrijebljeno u nepoznate namjene 16,96 miliona eura", navode poslanici SNP-a u obrazloženju zakonskih izmjena. Oni predlažu da se sredstva iz Fonda prikazuju u Budžetu kao poseban program, u okviru potrošačke jedinice Zavoda za zapošljavanje. "Na ovaj način obezbjeđuje se vidljivost sredstava Fonda u Budžetu i lakše praćenje njihovog namjenskog korišćenja", ocjenjuju iz SNP-a. Zakonskim izmjenama se predviđa da, osim dosadašnjih načina korišćenja, sredstva mogu biti iskorišćena za finansiranje aktivnosti za stvaranje preduslova za povećanje zaposlenosti lica sa invaliditetom, za zadržavanje zaposlenja, napredovanje ili promjene profesionalne karijere. Poslanici SNP-a ukazuje na potrebu sufinansiranja radnih centara, preciziranje obaveze Ministarstva da raspiše konkurs na osnovu kojeg će se finansirati grant šeme i obavezu donošenja pravilnika o postupku i metodologiji finansiranja.

Navodi se da je od 23. maja 2009. do 30 novembra 2012. godine u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom uplaćeno 18,21 miliona EUR, a da je za programe potrošeno samo 1,24 miliona.

"U Budžet je vraćeno i upotrijebljeno u nepoznate namjene 16,96 miliona eura", navode poslanici SNP-a u obrazloženju zakonskih izmjena.

Oni predlažu da se sredstva iz Fonda prikazuju u Budžetu kao poseban program, u okviru potrošačke jedinice Zavoda za zapošljavanje.

"Na ovaj način obezbjeđuje se vidljivost sredstava Fonda u Budžetu i lakše praćenje njihovog namjenskog korišćenja", ocjenjuju iz SNP-a.

Zakonskim izmjenama se predviđa da, osim dosadašnjih načina korišćenja, sredstva mogu biti iskorišćena za finansiranje aktivnosti za stvaranje preduslova za povećanje zaposlenosti lica sa invaliditetom, za zadržavanje zaposlenja, napredovanje ili promjene profesionalne karijere.

Poslanici SNP-a ukazuje na potrebu sufinansiranja radnih centara, preciziranje obaveze Ministarstva da raspiše konkurs na osnovu kojeg će se finansirati grant šeme i obavezu donošenja pravilnika o postupku i metodologiji finansiranja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније