Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 03. 2016. 16:59 >> 16:43
4

BOGDANOVIĆ REAGOVAO

SPC "frizirala" saopštenje o Filermosi

Baš kao i država Crna Gora i gradska uprava Cetinja, i Malteški red posvećen je projektu izmještanja ikone Bogorodice Filermose iz postojećeg prostora, navode iz crnogorske Prijestonice, dodajući da su pripreme za izmještanje ikone u završnoj fazi. Kako kažu, u jučerašnjem saopštenju Mitropolije SPC o nedavnoj posjeti delegacije njemačke asocijacije Malteškog reda, ne samo da je zolupotrijebljen susret gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića sa članovima delegacije, nego je izostavljen pravi sadržaj razgovora.

Mitropolija SPC juče je saopštila da su se mitropolit Amfilohije i članovi njemačke delegacije asocijacije Malteškog reda složili da ikoni Bogorodica Filermosa nije trajno mjesto u pećini, što je više puta predlagano, već da je jedino mjesto prikladno za njen trajni boravak - hram božji. Takođe je saopšteno da su Amfilohije i predstavnici Malteškog reda sa Bogdanovićem razmijenili mišljenja o ovom problemu.

Bogdanović, u reagovanju, navodi da se nepreciznosti u saopštenju SPC-a odnose na budući status ikone Bogorodice Filermose, čime je, kako se navodi, izuzetno iznenađen.
    
Pored činjenice da je, kako se navodi u reagovanju, u jučerašnjem saopštenju zloupotrijebljen susret gradonačelnika Bogdanovića sa članovima delegacije, izostavljen je pravi sadržaj razgovora na Ćipuru, "pri slučajnom susretu sa mitropolitom Amfilohijem".

"Upravo tom prilikom, gradonačelnik Bogdanović izričito je saopštio poglavaru MPC da će projekat izmještanja ikone bogorodice Filermose u prostor Cetinjske pećine biti nastavljen, da je riječ o državnom interesu i da, shodno tome, slijede naredne faze koje podrazumijevaju i samu tendersku proceduru. Takođe, tom prilikom, gradonačelnik Bogdanović izrazio je stav kako je ikona Bogorodice filermose vlasništvo države, te da je njeno izmještanje državni projekat, usljed čega neće biti odustajanja od lokacije Cetinjske pećine", navodi se u reagovanju.

Kako kažu iz Prijestonice, posebno žale zbog loše interpretiranih stavova članova Malteškog reda – koji su u više navrata jasno podržali projekat izmještanja ikone Bogorodice Filermose iz postojećeg prostora.

"Iz tog razloga, krajnje je neumjesan citat iz jučerašnjeg saopštenja, shodno kojem Malteški red smatra da „pećina koju država pominje u svojim projektima nije mjesto za ikonu“. Situacija je sasvim suprotna. Baš kao i Država i gradska uprava, i Malteški red posvećen je projektu izmještanja ikone Bogorodice Filermose iz postojećeg prostora", navodi se u reagovanju.
     
U Prijestonici su, kako kažu, uvjereni da je riječ o nenamjernom pogrešnom tumačenju stavova Malteškog reda.

"Sigurni smo da će u narednom vremenu u javnosti izostati slične tvrdnje o ovom značajnom projektu, za čiju su realizaciju pripreme u završnoj fazi", zaključuje se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније