Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 03. 2016. 21:54 >> 21:41

PROJEKAT 1000+

Za kredite moguć grejs period od godine

U pregovorima koje su Ministarstva finansija i održivog razvoja vodili sa sedam banaka koje su se prijavile na javni poziv za učešće u projektu 1000+ stanova, dogovorena je mogućnost da Banka krajnjem korisniku kredita može odobriti grejs period do 12 mjeseci za kupovinu stana u izgradnji, ukoliko je potrebno prenijeti investitoru sredstva kredita prije završetka pomenutog objekta. Ova mogućnost nije bila predviđena javnim pozivom građevinskim firmamam. U roku trajanja grejs perioda, krajni korisnik kredita će Banci plaćati kamatu na mjesečnom nivou, navodi se u informaciji koju je Vlada danas razmotrila. Sjutra će biti objavljen poziv građanima za učešće u ovom projektu. Prijave se mogu podnositi od ponedjeljka.

Kako se navodi, u pregovorima Ministarstava i građevinskih firmi definisano je da će Vlada, kroz poseban kreditni aranžman, ustupiti sredstva kreditnog aranžmana CEB-a, komercijalnim bankama na period od 20 godina, sa grejs periodom od 3 godine, po kamatnoj stopi od 0,75 odsto fiksno godišnje, što predstavlja subvencioniranu kamatnu stopu od strane Vlade. To će biti regulisano posebnim Ugovorom o prenosu sredstava, koji će Vladi biti dostavljen na usvajanje nakon okočanja javnog poziva za građanje, i utvrđivanja ukupno potrebnih sredstava za realizaciju.

Vlada Crne Gore, usvojila je 10 decembra 2015. godine Informaciju o projektu rješavanja stambenih potreba građana po povoljnijim uslovima - nastavak Projekta 1000+.

Ministarstvo finansija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma su vodili pregovore sa komercijalnim bankama tokom decembra 2015. godine, u cilju obezbjeđenja što povoljnijih uslova za kreditno zaduženje građanja za rješavanje stambenih potreba kroz Projekat 1000+ stanova. Na osnovu preliminarno postignutog dogovora, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, 30.decembra 2015. godine, raspisalo je Javni poziv za komercijalne banke, kojim su banke koje posluju u Crnoj Gori pozvane da prijave učešće u Projektu.

Nakon pregovora sa komercijalnim bankama, koje su dva Ministarstva vodila u decembru prošle godine radi obezbjeđenja što povoljnijih uslova za kreditno zaduženje građana za rješavanje stambenih potreba kroz ovaj projekat, objavljen je Javni poziv za banke, koji je trajao do 12. februara. Definisano je da je ukupna vrijednost Projekta 20 miliona eura. O toga 50 odsto obezbjeđuje država sredstvima zajma kod Banke za razvoj Savjeta Evrope, 45 odsto komercijalne Banke koje prijave učešće u Projektu i 5 odsto građani sopstvenim učešćem.

Takođe, Javnim pozivom je bilo definisano da će se dugoročni stambeni krediti dodjeljivati uz fiksnu kamatnu stopu do 3,99% na godišnjem nivou, troškovima obrade kreditnog zahtjeva do 0,5% ukupnog iznosa kredita, periodom otplate do 20 godina i uz učešće krajnjeg korisnika u iznosu od najmanje 5% vrijednosti ugovora o kreditu.

Ponude za učešće dostavilo je ukuno osam komercijalnih banaka, sa skoro identičnim uslovima za učešće u Projektu koji su dati u javnom pozivu, osim što je veći broj banaka dostavio da je jednokratna naknada za obradu kreditnog zahtjeva u visini do 0,5 odsto ukuno odobrenih kreditnih sredstava, podsjeća se u informaciji.

Nakon razmatranja dostavljenih ponuda i dogovora sa svim prijavljenim bankama, određeni su konačni uslovi za realizaciju projekta: fiksna kamatna stopa od 3,99% na godišnjem nivou, troškovi obrade kreditnog zahtjeva jednokratno 0,4% ukupnog iznosa odobrenog kredita, period otplate 20 godina i uz učešće krajnjeg korisnika u iznosu od najmanje 5% vrijednosti ugovora o kreditu.

Za učešće u Projektu prijavile su se Crnogorska komercijalna banka a.d. Podgorica, Komercijalna banka a.d. Budva, Lovćen banka a.d. Podgorica, NLB banka a.d. Podgorica, Erste banka a.d. Podgorica, Prva banka a.d. Podgorica, Societe Generale Montenegro banka a.d. i Hypo Alpe Adria Bank a.d. Podgorica. U međuvremenu Ministarstva su dobila obavještenje od Hypo Alpe Adria Banke da odustaju od učešća u Projektu 1000+, usljed nemogućnosti da usklade svoju kreditnu politiku sa načelima koja su ovim projektom propisana, navodi se u informaciji.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније