Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business

06. 03. 2016. 08:55 >> 08:40

PRIOBALJE

"Novi prostorni plan izlazi iz zakonskih okvira"

Izrada nacrta novog prostornog plana priobalja na način kako je to najavljeno izlazi iz svih zakonskih okvira i dobrih običaja planiranja prostora, ocijenio je arhitekta Slobodan Mitrović.

On je naveo da se u aktuelni i živući Prostorni plan Crne Gore, koji važi do 2020. godine, i koji je u toj sferi najviši akt poslije Ustava, sada unosi 'parče' novog prostornog plana priobalja, a da se ne uzima u obzir ostatak prostora države, što je neprimjereno planerskoj nauci i zakonima Crne Gore.

“U organski jedinstvenom prostoru i lako kontrolisanoj maloj državi od 650 hiljada stanovnika planira se bez logičkog i tehnološkog reda. Da apsurd bude još veći, Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 23. februara objavilo na svom sajtu javnu raspravu Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine, a mjesec ranije, 26. januara, isto tako objavilo je i organizovalo javne rasprave o Nacrtu prostornog plana posebne namjene obalnog područja do 2030. godine. Prvo se radi drugo, a zatim prvo, odnosno prvo plan, pa onda Strategija iz koje treba da proizađe taj plan”, rekao je Mitrović Pobjedi.

On je kazao da kada se uzme u obzir da se mijenja desetina zakona koji regulišu oblast izgradnje prostora, mora se zabrinuto postaviti pitanje zašto se to radi i koji je kvalitet tako poremećenog redosljeda poslova.

“Predložio sam da se plan povuče dok se ne usklade i usaglase logičke i proceduralne zakonske forme društvenog dogovaranja i uspostave hijerarhijske norme plana višeg reda prema planovima nižeg reda, a na osnovu prethodno usvojenih strateških dokumenata o razvoju države Crne Gore”, rekao je Mitrović, sada penzioner, nekadašnji direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, posebno poznat po zalaganju za zaštitu kulturne baštine i graditeljskog nasljeđa.

U Crnoj Gori, kako je objasnio, postoje četiri subjekta planiranja: država odnosno Vlada, opština, Morsko dobro i Nacionalni parkovi. Svi imaju dva oblika planiranja koje nauka ne poznaje. To je planiranje za stalno i planiranje za privremeno.

“Finale je dezintegrisani prostor, konfliktnih funkcija, vašarskog izgleda, jeftine arhitekture i urbaniteta nedostojnog čovjeka 21. vijeka i mediteranske civilizacije. Nacrt plana je na fonu takvih metodologija”, ocijenio je Mitrović.

On je podsjetio da je Prostorni plan Crne Gore donesen 2006. godine sa rokom važenja do 2020. godine. U saglasju sa njim su urađeni planovi nižeg reda u većini opština, a u Budvi 76 planova - Prostorni, Generalni i detaljni planovi i desetine lokalnih i državnih studija lokacija.

“Stepen realizacije tih planova nije poznat, ali su mnogi djelimično izvedeni. Bez objašnjenja šta je sa postojećim planovima predlaže se novi prostorni plan priobalja, koji zadire u važeće i tekuće planove i mijenja fizičke strukture detaljnih planova, što proizvodi prostorne konflikte i upravni haos u opštinama, a da nije ni najavljeno rješenje nastalog problema i koliko će trajati. U ovakvim slučajevima praksa podrazumijeva sanacione planove”, objasnio je Mitrović.

Na pitanje kako posmatra odnos prema DUP Budva centar, koji je važeći i koji je predvidio obimnu gradnju uz Slovensku plažu, Mitrović je odgovorio da taj 'kobni' plan, koji važi i ko zna koliko će još važiti, predviđa od Avale do Zavale 1,6 miliona kvadrata stanova.

“To što je izgrađeno u „soliterima“ do sada je nešto oko 300 hiljada kvadrata, a još treba 1,3 miliona. Radi osjećaja prostora, treba reći da TQ Plaza ima 53 hiljade kvadrata, pa zamislite koliko treba i gdje da se izgradi još građevina do 1,3 miliona kvadrata”, naveo je Mitrović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније