Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

03. 03. 2016. 08:26 >> 08:10
1

INSPEKCIJA TVRDI

U Crnoj Gori nema kancerogenog piva

Na crnogorsko tržište nijesu uvezene sporne vrste najpopularnijih njemačkih piva koja sadrže pesticid glifosat, koji je, prema nalazima Svjetske zdravstvene organizacije, vjerovatno kancerogen.

Kako je ranije objavio njemački portal n24.de, prilikom testiranja njemačkih piva, utvrđeno je da neka od njih sadrže i do 300 puta veću količinu tog pesticida nego što je dozvoljeno za pitku vodu, a Minhenski institut za životnu sredinu testirao je 14 vrsta piva i u svakom pronašao glifosat.

"Inspektori na crnogorskom tržištu kontrolišu bezbjednost hrane pri uvozu i, u unutrašnjem prometu u skladu sa nadležnostima propisanim Zakonom o bezbjednosti hrane, i prošle i ove godine nijesu dobijali pritužbe u vezi sa ispravnošću piva", kazali su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Pivo koje se prodaje na crnogorskom tržištu je domaće proizvodnje ili se uvozi iz Srbije, Kosova, Hrvatske i Njemačke. Iz Uprave su najavili da će ubuduće posebnu pažnju obratiti na kontrolu pošiljki piva u kojima je nađen pesticid glifosat.

Iako Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da se radi o pesticidu koji je vjerovatno kancerogen, njemački Federalni institut za procjenu rizika tvrdi da nema opasnosti za građane, jer bi morali popiti stotine litara piva kako bi se pojavila opasnost za zdravlje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније