Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 05. 2013. 16:10   >>  16:11 15

REAKCIJA

Mihailo: Amfilohije počeo da ruši i Srbiju

Mitropolit Amfilohije je počeo da ruši Srbiju, dok je njegovo rušenje Crne Gore u toku, navodi se u reagovanju mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila.

Mitropolit Amfilohije je, kažu u CPC juče na mitingu u Beogradu, upokojio žive predstavnike vlasti Srbije.

“Otvorena prijetnja čelnicima Srbije iskazana je pozivom na atentat na srpske lidere. Prijetećim tonom, srpski episkopi, predvođeni mitropolitom Amfilohijem, umjesto mira i ljubavi siju mržnju i prizivaju ubistva, šireći antihrišćanski duh, kao što su to radili i po Crnoj Gori i njenim hramovima”, poručio je Mihalio.

U Crnogorskoj crkvi kažu da Amfilohijeva upokojenja srpskih čelnika nijesu ništa novo.

“Sahranjivao je on prije njih, svaki dan do danas Crnu Goru, Crnogorsku pravoslavnu crkvu i Crnogorce. Devastirao je on po Crnoj Gori sve što se moglo devastirati, pa je sada krenuo u devastaciju Srbije zbog Kosova. Za njega i Srpsku pravoslavnu crkvu postoji samo Kosovo i nebeska Srbija, koju pretpostavlja zemaljskoj. Kao temeljni stavovi ovog novog Memoranduma date premise su samo varijacije svetosavskog velikocrkovlja, koji predstavlja formu priželjkivanog, a neostvarenog velikosrpskog veledržavlja”, navodi u izjavi Mihalio.

Mitropolit CPC kaže da Amfilohijevi skandali ometaju puni razvoj Crne Gore.  Navodi i da srpski patrijarh Irinej nije juče iskazao ono najvažnije.

“Nije saopštio da li ovakvim skandalima, izjavama i otvorenim prijetnjama svima koji ne misle kao oni, srpski episkopi, a među njima i mitropolit Amfilohije - podliježu zakonima SPC i srpske države.  Sastavni dio ovog novog Memoranduma su političke igre SPC oko Njegoša i njegovog posrbljavanja, preko čega žele denacionalizovati i pokoriti Crnogorce i Crnu Goru”, poručio je Mihailo.

Kaže i da Srbi hoće Njegoša za srpskog sveca, iako ga ne razumiju, pošto njegova djela objavljuju za Srbe sa rječnikom nepoznatim stranih riječi.

“SPC hoće Njegoša za srpskog sveca iako se u njegovom testamentu četiri puta pominje crnogorski narod, a o Srbiji i Srbima nema ni pomena. Povodom Amfilohijevog skandaloznog istupa očekujemo reagovanje onih koji su ga do sada stalno štitili i podržavali”, poručio je Mihailo.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније