Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 02. 2016. 15:03   >>  14:48 1

SJEĆANJE NA ŠTRPCE

CGO: Napokon presuditi za Štrpce

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podsjetio je na dužnost institucija sistema, svih postjugoslovenskih država, da žrtvama zločina u Štrpcima priznaju status civilnih žrtava rata, kako bi se na taj način uvažio dignitet žrtava.

“Ni nakon više od dvije decenije nije utvrđena puna odgovornost za otmicu i ubistvo 19 civila u mjestu Štrpci, od kojih je osam državljana Crne Gore, jer se krivični postupak odvija neprimjereno sporo, a nadležne institucije ni do danas nijesu pronašle posmrtne ostatke svih stradalih u ovom zločinu“, ocjenjuje CGO.

Praksa je pokazala, poručuju iz te NVO, da nadležni organi nijesu sposobni da istraže, utvrde činjenično stanje i donesu adekvatne presude za počinjene ratne zločine.

“Glavni specijalni tužilac ima obavezu da promijeni takvo stanje i javnost obavijesti o tome što je preduzeo ili namjerava da se preduzme. Na to ga obavezuju i sve izraženije kritike od strane međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i udruženja porodica stradalih, nestalih, ubijenih i kidnapovanih tokom ratova 90-tih godina koje ukazuju na izostanak rezultata u borbi protiv nekažnjivosti za ratne zločine, a samim tim i pravde za žrtve“, navodi se u saopštenju CGO.

Dužnost svih nas je, kako kažu, da doprinosimo uspostavljanju tranzicione pravde i vraćanju dostojanstva svim nevinim žrtvama, ali i generacijama koje tek dolaze.

„CGO će, samostalno ili kao referentna organizacija Koalicije za REKOM, nastaviti da sprovodi aktivnosti sa ciljem uspostavljanja kulture sjećanja, kako ratne strahote i žrtve ratnih zločina ne bi bile zaboravljene, a ujedno će insistirati da nadležni izvedu pred lice pravde odgovorne za počinjene zločine“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније