Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 02. 2016. 21:41 >> 21:26
2

NEMA OTKUPA MLIJEKA

Pljevljaci prinuđeni da proizvode sir

Od kraja prošle godine, na području pljevaljske opštine nema organizovanog otkupa mlijeka. Brojni stočari zbog toga prinuđeni da proizvode sir, iako ga zbog velike konkurencije teško mogu prodati. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da ne mogu uticati na otkup, ali da čine sve da zaštite pljevaljski sir i da na taj način proizvođači mogu lakše plasirati svoj proizvod.

Milorad Vuković iz Odžaka do nove godine je isporučivao mlijeko mljekari Lazine. Krajem godine od mljekare je dobio obavještenje da više nijesu u situaciji da vrše otkup, zbog, kako su naveli, nelojalne konkurencije i pretjeranog uvoza od mliječnih proizvoda.

Milorad ima 12 krava i bio je prinuđen na preradu mlijeka, odnosnio proizvodnju sira.

"I dok sam se snašao i drugoj mljekari iz Pavinog polja da prodajem mlijeko proizvelo se nešto sira, međutim taj sir vrlo teško može da se plasira zbog velikih količina", kazao je Vuković.

Milorad se snašao, ali mnogi stočari kaže nijesu. Ne znaju šta če sa mlijekom.

"Mislim da bi trebalo Ministarstvo da povede računa o tome. Većina tih ljudi koji drže malo više oni su koristili MIDAS sredstva i u kreditima su i ne mogu vjerovatno, a taj kredit uredno vraćaju i doći će do velikih problema", kaže Vuković.

Za razliku od Milorada, na porodičnom gazdinstvu Petrovića na Kosanici nemaju tih problema.

"Mi nikad nijesmo prodavali sirovo mlijeko, već tradicionalno prodaje sir pljevaljski", ističe stočar Veljsko Petrović.

Nemaju Petrovići problema ni sa prodajom. Proizvedu 400kg sira mjesečno i sve plasiraju.

"Nijesmo osjetili neki problemi da su se javili. Imamo stalne mušterije i sir ide dosta solidno", kaže Petrović.

Kad je u pitanju otkup sirovog mlijeka, u Ministarstvu poljoprivrede ističu da Ministarstvo tu ne može mnogo da utiče.

"Ali bih ponovila da je Ministarstvo i ranije upozoravalo da može doći do ove sitaucije jer globalno na nivou EU kriza u sektoru mljekarstva je. Posebno se to ogleda nakon ukidanja kvote u junu 2015", kazal je Danijela Stolica iz Ministarstva poljoprivrede.

IZ Ministarstva su odavno predlagali pljevaljskim stočarima da prerađuju mlijeko i da na taj način stvaraju novu vrijednost. A da će u međuvremenu učiniti sve da se pljevaljski sir zaštiti.

"Time će taj sir dobiti još veću vrijednost nego koju sad aima na tržištu, proizvođači će biti zaštićeni od nelojalne konkurencije, postoje posebne mjere koje su usmjerene za preradu na gazdinstvima, koje pomažu poljprivrednicima, da podignu standarde, kako bi se njihovi proizvodi mogli naći i van lokalnih tržišta,"poručila je Stolica.

Problem sa otkupom sirovog mlijeka nemaju samo Pljevljaci, to je problem sa kojim se suočavaju poljopriverednici u zemljama EU, u Crnoj Gori možda najmanje. Zato iz Ministarstva poručuju pljevaljskim stočarima da se okrenu preradi i proizvodnji nadaleko poznatog pljevaljskog sira koji će uskoro biti zaštićen i imati obezbijeđen plasman na tržištu.

Krsto Čabarkapa, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније