Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 05. 2013. 17:54 >> 17:55

PISMO MINISTRU

HRA: Prijedlog pospješuje siromaštvo

Akcija za ljudska prava (HRA) uputila je pismo ministru rada i socijalnog staranja Predragu Boškoviću pismo, sa predlozima amandmana na Predlog zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti. U toj NVO smatraju da predložena rješenja koja taj akt sadrži nijesu dobra.

 U pismu HRA se navodi da bi predložena rješena pospješila siromaštvo u Crnoj Gori, što bi se posebno moglo odraziti na djecu. Ističu i da su od predloženih osam amandmana sedam odranije poznati predlagaču, a da se najnoviji odnosi na refundacije naknada za porodiljsko-roditeljsko odsustvo.


„Upravo smo saznali da ni taj, kao ni druge amandmane koji su podnijeli poslanici opozicije, danas nije prihvatio Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje“ navodi se u pismu upućenom Boškoviću.

Oni smatraju da ostaje šansa da sam predlagač djeluje, to jest da poslanici podnesu amandmane naredne sedmice, kada počinje rasprava u plenumu. U toj NVO su ocijenilu da je predloženo rješenje kojim se ograničava iznos materijalnog obezbjeđenja za porodicu od pet članova na 120 eura mjesečno, apsolutno neodgovarajuće u odnosu na realne troškove života.

„Naglašavamo da je minimalna potrošačka korpa za mart, za četvoročlano domaćinstvo, koju je utvrdio Monstat, iznosila 802 eura, odnosno to je skoro 7,5 puta više od iznosa materijalnog obezbjeđenja koje je predviđeno za četvoročlanu porodicu“, stoji u pismu HRA, zbog čega su oni predložili da se iznos visine materijalnog obezbjeđenja „koriguje rastom (ili smanjivanjem) potrošačkih cijena, po uzoru na Zakon o socijalnoj zaštiti Srbije“.

Iz te NVO su apelovali da se iznos ne ograniči samo na porodice sa pet članova što su, po pravilu, one sa troje djece, i da se poveća za porodice sa šest i više članova.

„Postojeće rješenje ima efekat kažnjavanja porodica sa više od troje djece, u državi kojoj opada natalitet i kojoj je Ustavna obaveza stvaranje uslova kojima se podstiče rađanje djece“, naglasili su iz HRA.

 

Oni su ocijenili i da bi predloženo ograničavanje uživanja prava na materijalno obezbjeđenje porodice (MOP) na samo devet mjeseci godišnje, u praksi značilo ostaviti porodice sa djecom bez ikakvih sredstava za život u tri mjeseca godišnje.

To, kako navode, posebno zabrinjava u okolnostima kada su uslovi za ostvarivanje prava na MOP vrlo restriktivni i dozvoljavaju, u najboljem slučaju, minimalno posjedovanje imovine.

U pismu podsjećaju i da je, pored obaveza utvrđenih međunarodnim standaradima, ljudski i civilizacijski minimum obaveza osnivanja prihvatilišta za beskućnike.

„U protivnom, kako da preduprijedimo da nam sugrađani stradaju na ulicama u požarima, pokušavajući da se zagriju?! I do sada je država mogla osnovati takvo prihvatilište, pa to nije učinila, osim privremenog finansiranja prihvatilišta jedne NVO“, navodi se u pismu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније