Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 05. 2013. 08:35   >>  09:48 42

AMFILOHIJE ĐUKANOVIĆU

Oslobodite Njegoša iz tamnice

Mitropolija crnogorsko-primorska juče se obratila premijeru Milu Đukanoviću pismom u kojem zahtijeva od Vlade da se obnovi crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu, saglasno zavještanju njegovog sinovca Petra II Petrovića Njegoša.

Amfilohije je na okruglom stolu u Nikšiću „Vraćanje Njegoševe kapele na Lovćen vraćanje smisla Crnoj Gori” istakao da je pitanje Njegoševe zadužbine i zavještanja na Lovćenu ostalo otvoreno i predstavlja jedno od sudbinskih pitanja oslobođenja Crne Gore od totalitarnog nasleđa prethodne vlasti i zacjeljenje duboke lovćenske rane, piše Dan.

Razrješenje tog pitanja, kazao je mitropolit Amfilohije, a što je i naveo u pismu Đukanoviću, bitno je radi istinskog povratka pravu i pravdi, i budućnosti Crne Gore i njenog sveukupnog naroda. 

„Slanje toga pisma upravo je vezano za dvjestogodišnjicu od rođenja vladike Rada, koji je nesumnjivo najznačajnija ličnost, pored njegovog strica Sv. Petra Cetinjskog. To je istorijska prilika da se konačno ispoštuje, za svako ljudsko biće dostojno poštovanja, svetinja poslednje volje, a kamoli za ovakvu ličnost kakva je Njegoš, da se obnovi njegova izvorna kapela, da se u nju po sedmi put pohrane njegove svete mošti“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je u pismu Đukanoviću poručio kako je uvjeren da će Vlada pozitivno prihvatiti prijedlog Mitropolije ne samo iz navednih razloga nego da bi se skinulo prokletstvo sa Crne Gore koje je ostavio vladika Rade ako ne bude sahranjen na Lovćenu u spomen-kapeli koju je za života podigao svome stricu.

„Pridodao sam u pismu i da ukoliko, u šta apsolutno ne mogu vjerovati, Vlada ne prihvati ovaj zahtjev Mitropolije da ćemo biti primorani da obnovimo sudski proces i tužbu, koji su obustavljni u prošlom vijeku, i to kod domaćih i međunarodnih sudova. Podsjetio sam premijera i da je Jezerski vrh, daje crkvina gdje je podignuta crkva Sv. Petra imovina crkve bila i ostala i kao takva upisana u katastar da imamo pravo da tražimo da se ta crkva vrati na svoje mjesto i da se Njegoš vrati i oslobodi iz tamnice u kojoj je od sedamdesetih godina prošlog vijeka“, istakao je Amfilohije.

On je kazao i da se nada da će na Sabor Srpske pravoslavne crkve prihvatiti predlog i molbu Mitropolije da se vladika Rade zvanično pribroji liku svetih.

„Sama to što su mu kosti šest puta premetane je mučeništvo svoje vrste, a i vladika Nikolaj ga je zato nazvao velikomučenikom. I činjenica je da je zaista vladika rade jedinstvena ličnost u istoriji srpskog naroda koja je tako duboko utkana u narodno biće, i narodno pamćenje“, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

 

Пратите нас на

Коментари42

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније