Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 05. 2013. 08:25 >> 09:11

TUŽILAŠTVO

Za sad bez dokaza o aferi „Snimak“

Vrhovno državno tužilaštvo VDT još nema nijedan konkretan dokaz da je neko oštećen u vezi sa aferom “Snimak”, iako je pristiglo nekoliko prijava povodom ovog slučaja, saopštio je Dnevnim novinama zamjenik Vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković.

U VDT još ne mogu saopštiti koliko je ukupno prijava pristiglo, ali je izvjesno da su ih predali građani koji su u spornom periodu konkurisali za određeno radno mjesto, a koji su odbijeni i smatraju da su oštećeni. 

Zamjenik VDT-a Veselin Vučković, koj i važi za najozbiljnijeg kandidata za nasljednika Ranke Čarapić je kazao da u dosadašnjim prijavama koje su stigle u VDT i Osnovna tužilaštva nema konkretnih navoda koji bi omogućili da se pokrene sudski postupak.

Opozicija smatra da je afera „Snimak“ ključni argument u dokazivanju postojanja predizbornog zapošljavanja partijskih ljudi, nuđenja kredita i programa stručnog usavršavanja u cilju ostvarivanja povoljnog izbornog rezultata vladajuće koalicije.

I predstavnici EU, DPS, SDP, kao i NVO smatraju da je neophodno ovu aferu izvesti na čistac. Zbog toga su očekivanja od VDT velika.

"Pred sud idemo samo sa dokazima, kojih za sada nema. To, međutim, ne znači da ih neće biti. Želimo da ohrabrimo sve one koji misle da su oštećeni ili da im je nanijeta nepravda da nam se jave i pruže dokaze za to", kazao je Vučković.

On naglašava da su svi u osnovnim tužilaštvima i Vrhovnom državnom tužilaštvu angažovani u punom kapacitetu i istraživaju slučaj "Snimak".

"Tražićemo dokaze i tražimo da nam pomognu svi koji to mogu. Ovaj slučaj je za nas otvoren i do iscrpljivanja krajnjih mogućnosti nećemo ga zatvoriti. Istražujemo sve od datuma kada su snimci nastali. To je, istina, dug period, ali moramo temeljno da radimo. Ja sam danas sa kolegama u Osnovnom tužilaštvu analizirao pristigle prijave i napravili smo plan šta dalje da radimo. Neke petrage su već djelimično obavljene. Obavljene su u onim institucijama koje se pominju na snimcima, kao što je Zavod za zapošljavanje, ali i tamo gdje su neki ljudi, koji su govorili ili se pominju na snimku, imali uticaja. To su prije svega neki upravni odbori" ističe Vučković.

On, međutim, naglašava da je široka lepeza, svih ustanova, javnih preduzeća i institucija koje treba provjeriti.

"Angažovali smo državne organe, kao što su policija i organi insepkcijskog i upravnog nadzora. Pokušavamo da vidimo ko je od tada zaposlen, a ko nije, a konkurisao je, i da li je taj što nije primljen oštećen. To je ogroman posao, u kojem nam pomažu, prije svega upravni i inspekcijski organi, koji su nepohodni radi ocjene zakonitosti postupaka", istakao je zamjenik VDT-a.

Vučković insistira na činjenici da je predmet i dalje otvoren i u fazi je prikupljanja preliminarnih informacija kako bi se provjerile indicije o eventualno počinjenim krivičnim djelima protiv izborne volje, a prevashodno protiv prava na rad.

"Utvrđivaće se i da li ima elemenata krivičnog djela zloupotreba službenog položaja", kazao je Vučković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније