Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 05. 2013. 19:00 >> 19:01

ISTRAŽIVANJE

U CG nije loše biti majka

Crna Gora je, prema istraživanju organizacije Save the Children, na 42. mjestu na listi od 176 zemalja po uslovima za život majki i beba. Prva tri mjesta zauzele su Finska, Švedska i Norveška, dok je posljednje mjesto zauzela Demokratska Republika Kongo.

U istraživanju objavljenom danas, u obzir su, u prvom redu, uzimane činjenice o tome koliko u kojim zemljama ima uspjeha u spašavanju života majke i novorođenčeta.

Što se tiče našeg regiona, u prvih 25 zemalja, našla se samo Slovenija (14), Hrvatska  je na 34. mjestu, Srbija na 36. Makedonija  se našla na 40. mjestu, a Bosna i Hrecegovina na 47.

Istraživači su ocjenjivali dobrobit majki, fokusirajući se na podatke o njihovom zdravlju, smrtnosti, nivou obrazovanja, prihodima i političkom statusu.

Istraživači su istakli da je obrazovanje važan faktor, jer djeca obrazovanih žena imaju više izgleda da prežive i budu zdrava. Politički status mjeren je evidentiranjem broja žena u državnoj vlasti u svakoj zemlji.

Generalno gledajući, rezultati su pokazali da je napravljen značajan napredak u smanjenju broja smrtnosti djece i majki u cijelom svijetu. Ipak, i dalje veliki broj djece umire na dan kada su rođena, a veliki je problem i neuhranjenost.

Istraživanje je sprovedeno u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana majki, koji se obilježava svake druge subote u maju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније