Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 05. 2013. 12:50 >> 12:55

UDRUŽENJE "RODITELJI"

Ne ograničavati zarade porodiljama

Udruženje Roditelji zatražilo je od Ministarstva rada i socijalnog staranja da odustane od ograničavanja iznosa zarade porodiljama koji se refundira poslodavcima u toku porodiljskog odsustva, kako je to predviđeno Predlogom zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

 

Predlogom zakona, koji je u skupšinskoj proceduri, a o kojem će se sjutra izjasniti matični odbor, predviđeno je da država može da ne refundira poslodavcima puni iznos zarade zaposlene žene na porodiljskom odsustvu ako je ona veća od prosječne zarade u državi u prethodnoj godini.

 „Udruženje Roditelji će se obratiti i svim poslaničkim klubovima u crnogorskom parlamentu i od njih zatražiti da amandmanski djeluju kako bi ovakvo rješenje bilo eliminisano“, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu RTCG.

U udruženju smatraju da bi, usvajanje predloga značilo diskriminaciju porodilja, njihovo ranije vraćanje na posao poslije porođaja da bi obezbijedile egzistenciju, kao i dodatni pad prirodnog priraštaja, koji je u Crnoj Gori aktuelan.

„Podsjećamo da je upravo refundacija zarada porodiljama, uz porodiljsko odusustvo koje traje godinu, vrlo često nadležnima u Crnoj Gori dokaz podrške države natalitetu i porodici. Vlada nema program pronatalietske politike, kakvi postoje u većini evropskih država, pa i onih u okruženju, niti planira njegovo skoro donošenje“, navodi se u saopštenju direktorice Udruženja Kristine Mihailović.

Ona navodi da Udruženje želi da ukaže da veliki broj poslodavaca „ni sada ne isplaćuje adekvatan iznos zarade zaposlenim porodiljama“.

„Iako im država refundira cjelokupni iznos njihovih prijavljenih plata, na osnovu čega se može pretpostaviti šta će se dešavati kada, i ako, stupe ovakvi predlozi na snagu. Anketa koja je u oktobru prošle godine rađena na portalu Roditelji.me pokazala je da je više od polovine ispitanih žena nije uspjelo da ostvari prava iz Zakona o dječijoj o socijalnoj zaštiti odnosno nijesu dobijale puni iznos zarade dok su koristile porodiljsko odsustvo“, kazala je Mihailović.

Ona je istakla da Udruženje podržava Ministarstvo rada i socijalnog staranja da pooštri kontrolu poslodavaca i kompanija zbog primjećenog fiktivnog zapošljavanja, kao i uvećanja zarada zaposlenih neposredno prije početka korišćenja porodiljskog odsustva ili u toku njega.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније