Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

23. 12. 2015. 18:45 >> 18:34

SOCIJALNI SAVJET

O Opštem kolektivnom ugovoru kasnije

Socijalni savjet će se o pitanju isteka Opšteg kolektivnog ugovora izjasniti na prvom narednom zasjedanju, kako bi svi socijalni partneri izvršili konsultacije unutar svojih organizacija, saopšteno je nakon današnje sjednice tog tijela.

Sjednicom je predsjedavala ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, a osim članova Savjeta prisustvovao joj je i ministar zdravlja Budimir Šegrt. 

Prisustvo Šegrta je, kako je saopšteno, bila prilika da socijalni partneri razmijene mišljenja o predlozima zakona o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj zaštiti, kao i o raskidu Ugovora o snabdijavanju između Fonda za zdravstveno osiguranje i privatnih apoteka. 

Predstavnici poslodavaca su istakli posebnu zabrinutost što se predloženim rješenjima zabranjuje dopunski rad ljekara i drugog medicinskog osoblja u privatnim, ukoliko su zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama. 

„Takođe bi država morala da obrati posebnu pažnju na sva bolovanja do 60 dana, čije troškove snosi poslodavac“, kaže se u saopštenju. 

Sa druge strane, kako se navodi, sindikati su pozdravili takva rješenja, ali su naglasili da zarade u zdravstvu treba da se povećaju, i da očekuju hitno rješavanje tog pitanja. 

„U procesu utvrđivanja teksta ova dva zakonska predloga, Ministarstvo zdravlja je ispoštovalo sve procedure, a kroz javnu raspravu i rasprave na skupštinskim odborima uvažen veliki broj sugestija i mišljenja“, navodi se u saopštenju. 

Cilj predloženih rješenja je, kako je pojašnjeno, prevashodno postavljanje principa i postavljanje pacijenta u prvi plan. 

Bitno je izmjenjeno i pitanje ljekarskih specijalizacija, pa će sada i ljekari koji nijesu zaposleni imati mogućnost da konkurišu za specijalizaciju. 

„Ovim se želi stimulisati interesovanje za bavljenje ovim teškim i odgovornim poslom, jer je prisutan trend opadanja interesovanja, što nije samo slučaj u Crnoj Gori već i šire“, kaže se u saopštenju. 

Osvrćući se na raskid Ugovora o snadbijevanju ljekovima sa privatnim apotekama, Šegrt je istakao da se radilo o Pilot projektu. „Istek Ugovora je 31. decembar, a razlog njegovog ranijeg raskida je činjenica da su sredstva opredijeljena za njegovo sprovođenje realizovana nešto radnije od predviđenog, konstatujući da su privatne apoteke ispoštovale svaku klauzulu Ugovora“.

„Razmatrajući pitanje isteka roka važenja Opšteg kolektivnog ugovora, na inicijativu Saveza sindikata, Savjet je zaključio da se o tom pitanju izjasni na prvom narednom zasjedanju, kako bi svi socijalni partneri izvršili konsultacije unutar svojih organizacija“, dodaje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније